АЕЦ в Унгария се разширява с руски реактори
Секция: СВЯТ
06 Март 2017 21:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АЕЦ в Унгария се разширява с руски реактори

Европейската комисия утвърди окончателно разширяването на унгарската АЕЦ "Пакш" и предоставянето на държавна помощ за проекта.

Унгарските власти поискаха преди две години да се уверят, че спазват законодателството на ЕС с намерението да построят два нови реактора на площадката, където работят четири блока, изградени през 80-те години на миналия век. Старите реактори осигуряват половината от произвежданото от Унгария електричество.

Комисията е преценила, че предоставената държавна помощ отговаря на изискванията. Унгария е уверила, че технологично единствено руската фирма Атомпроект, подразделение на Росатом, може да достави необходимите нови реактори. Проектът ще струва между 10 и 13 милиарда евро.

Проектът предизвика миналата година скандал, в който бе намесен еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Евродепутати установиха, че Йотингер пътувал с частния самолет на руския консул в германската провинция Баден-Вюртемберг Клаус Манголд до Будапеща. Оправданието на Йотингер тогава беше, че съвместното пътуване с Манголд била единствената възможност да стигне навреме до унгарската столица, където да изнесе лекция. Манголд по-късно бе представен като консултант по договора между Москва и Будапеща за осъвременяване и разширяване на АЕЦ "Пакш".