Пускат безплатно "женско такси" на 8 март
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Март 2017 20:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пускат безплатно "женско такси" на 8 март

/КРОСС/На 8-ми март 2017 г. софиянки и софиянци ще имат възможност да се повозят на безплатни „женски таксита" като част от кампанията #ДамиКарат. Проектът е по идея на Български фонд за жените и отправя посланието, че да бъдеш добър шофьор няма общо с пола. Дами, с доказани умения на пътя, ще седнат зад волана на автомобили Volkswagen, а желаещите да се повозят с тях по време на празника, ще могат да заявят това през приложението TaxiMe.

Кампанията започва с иновативна за България услуга: „женско такси" за 8-ми март, което цели да привлече вниманието върху скритите от очите ни героини зад волана и да разчупи стереотипите за жените шофьори. Проектът ще продължи като цялостна платформа за споделяне на опит между жени по всички въпроси, които ги интересуват във връзка с шофирането и автомобилите в специална група във Фейсбук - #ДамиКарат. А следващият месец една от участничките в дискусиите ще получи като подарък специален курс по майсторско безопасно шофиране.

Публичното пространство е пълно с шеги и клишета за лошите шофьорки, а мнението, че силата на жените не е зад волана, е широко разпространено. Дали обаче полът определя качествата зад волана? "По данни на КАТ от 2014 г., едва 13% от всички пътнотранспортните произшествия на пътя са причинени от жени", казват от Български фонд за жените и допълват: "Европейската комисия също потвърждава, че жените са по-надеждни и дисциплинирани водачи, много рядко стават причина за възникването на пътни инциденти и освен това сядат пили зад волана по-рядко от мъжете. Според експерти жените се грижат по-добре за своите автомобили и имат водеща роля при избора на кола в близо 80% от случаите на покупка".

Милиони жени са на пътя всеки ден, а България е на шесто място в ЕС по брой жени, работещи в пътнотранспортния сектор. И въпреки всички тези статистики стереотипите по адрес на жените и липсата на увереност сред дамите продължават да съществуват.