Русия и Турция правят общ инвестиционен фонд
Секция: СВЯТ
10 Март 2017 20:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Турция правят общ инвестиционен фонд

/КРОСС/Русия, Турция и Иран извършват координирани действия за спиране на огъня в Сирия. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата изразиха надежда, че международната общност ще положи усилия за решаване на проблемите в страната.

"Бих искал да подчертая, че ние разглеждаме Турция като наш ключов партньор. Готови сме да поддържаме активен политически диалог на най-високо ниво", подчерта Путин.

По думите му Русия и Турция са съгласни за изграждането на "Турски поток". Европейските партньори могат да участват в този проект, ако желаят, уточни той.

Ердоган заяви, че Турция е завършила процеса по нормализация на отношенията с Русия по време на срещата си с Путин.

"Успяхме да преодолеем провокативните действия и всички проблеми. Много работа беше свършена за нормализиране на нашите отношения. Смятаме, че има осезаема промяна в отношенията. Мисля, че ние приключихме процеса по нормализация в резултат на нашета среща днес", каза той.

Държавният глава на Турция призова и за скорошна отмяна на руските визи за турски граждани, въведени след инцидента с руския самолет. Късно вчера стана ясно, че в рамките на срещата Москва и Анкара са подписали споразумение за създаване на съвместен инвестиционен фонд, в който всяка от страните ще вложи по $500 млн.

Освен това руснаците ще могат да ползват рублите в Турция, а югоизточните ни съседи лирата, когато пътуват до Русия.