Врачанският митрополит Григорий: Храмовете трябва да се поддържат, защото те са домът на Божието слово
Секция: Православие
13 Март 2017 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Врачанският митрополит Григорий: Храмовете трябва да се поддържат, защото те са домът на Божието слово

/КРОСС/Като огромен кредит на доверие и знак за сериозна подкрепа занапред: както от клира и народа във Врачанската епархия, така и сред членовете на Светия синод на Българската православна църква определи своя избор новият Врачански митрополит Григорий. В интервю за предаването "12+3" той посочи, че този вот го задължава и го изпълва с чувство на признателност и благодарност.

Относно заявеното от него желание за благоустрояване и ремонт на храмовете той посочи, че това включва и строителство на нови храмове:

Немислимо е да се напредва във вяра, благочестие и любов към Бога без наличието на храма Господен като мястото, където отправяме своите молитви, където благодарим на Бога, където трябва да забравим за момент всички житейски несгоди и неволи и да беседваме с Бога. Храмовете са светилници, в които се разпространява словото Божие. Именно затова трябва тези храмове да бъдат поддържани.

Според митрополит Григорий в училищата, където е възможно, религията трябва да се изучава поне като свободно избираем предмет, както и да се провеждат енорийски беседи по места за приобщаване на повече млади хора към вярата. Социалната роля на църквата може да се прояви в организирането на нови социални кухни в полза на социално слабите.

По казуса с прогоненото от Белене сирийско семейство, което бе приютено временно от католически свещеник в крайдунавския град, митрополит Григорий изтъкна:

Трябва да оказваме помощ на бежанци и нуждаещи се, но това трябва да бъде добре обмислено и адекватно и да не води след себе си размирици и смущение сред хората.

В неделя предстои интронизацията на новия Врачански митрополит. В събота следобед Григорий ще бъде тържествено посрещнат на границата на епархията край село Зверино по пътя на Искърското дефиле. Това е и мястото, където е бил посрещнат и починалият му предшественик Калиник. В събота предстоят още молебен по въдворяването на висшия духовник и вечерно богослужение.