Рухна част от къща в центъра на Шумен
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Март 2017 14:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рухна част от къща в центъра на Шумен

/КРОСС/Покривът на стара къща, паметник на културата на 135 г., рухна по обяд в понеделник в центъра на Шумен. За късмет по това време в района на бул. "Цар Освободител" 125 в Шумен не е имало минувачи, нито пък автомобили.

„Чу се страшен шум, помислих, че е земетресение. Две минути по-рано минах от там и можеше да ме убие", разказа собственичката на съседния магазин Галя Недева. Тя е писала писмо до община Шумен за срутващата се пред очите й сграда, подавала е много сигнали. Двуетажната къща се руши, необитаема е от десетина година, а собствениците й не се разбират за ремонта. Общината обезопасила района - оградила целия тротоар с бодлива тел.

Днес улицата беше затворена от полицейски екип. Работници на общината започнаха разчистване на отломките, за да може да се отвори бързо натоварения булевард.

В къщата на втория етаж е живял известният шуменски художник Стефан Петров. Сега собственици са неговите наследници Златка Петрова и Петър Петров. На първия етаж стопанин е Иванка Петрова. Точно тя се явила в общината след подадената жалба от Недева. Обяснили й, че трябва да се изготви проект за ремонт на покрива, който да се съгласува, защото къщата е паметник на културата. След това й било указано, че ще може да търси парите от наследниците на художника по съдебен ред. Това пише в отговора си инж.Тодор Тотев до възмутената гражданка. Никой не предприел мерки и резултатът със срутването вече е факт.

По повод инцидента от община Шумен заявиха: „Къщата е частна собственост, паметник на културата от местно значение. Цялата грижа по поддръжката на имота е на собствениците. Единственото нещо, което общината може да направи в този случай, е да разчисти и да обезопаси временно района. Това вече е направено от работници на общинско предприятие „Строителство и благоустройство".

Теренът е почистен от падналите тухли и другите строителни материали. Възстановени са мрежата и лентата, с които е ограден тротоарът, за да не се преминава покрай опасната къща.

Изготвено е писмо от общинската администрация, което ще бъде връчено на собствениците. По най-бързия начин те трябва да предприемат мерки по трайното обезопасяване на сградата така, че тя да не създава опасност за здравето и живота на гражданите. В противен случай общината ще предприеме сама необходимите мерки и впоследствие ще търси по съдебен ред направените разходи".