Стреснахме се, че сме на свършване
Секция: Анализи
13 Март 2017 16:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стреснахме се, че сме на свършване

/КРОСС/ "Развод ми дай" и "Последен валс" не поощряват инстинкта за размножаване

Няма предизборна партийна програма, която да не третира темата за демографската катастрофа и приближаващата гибел на България. Даже ДПС, за което проблемът не беше приоритет, бие тревога: „Най-големият проблем на България е бедността и демографската криза- села призраци, страхотна бедност", алармира Йордан Цонев пред избиратели в Хасково.

"Искаме стъпка по стъпка да се преборим с демографската криза, защото народът ни изчезва. И ако не го проумеем всички политици и не вземем мерки, след години няма да я има България." заяви вчера в Банкя Корнелия Нинова, лидерка на БСП.

От името на "Обединените патриоти" Валери Симеонов обяви, че те ще си партнират само с "партии, които работят в посока разрешаване на демографската криза". Ако съдим по говоренето срещу кризата патриотите би следвало да си партнират с всички останали партии. И защо не? Когато човешкият организъм е животозастрашен, всички органи в него се мобилизират в името на самосъхранението. Същото се отнася и за оцеляването на една нация. Знайно е също, че у човека, както у всяка твар, има два основни инстинкта - за самосъхранение и за размножаване, за продължение на вида. И пациентката България е в терминално състояние тъкмо поради дисфункция на въпросните инстинкти. И то с десетилетна продължителност, половинвековна.

Още през 70-те години на миналия век презреният тоталитарен режим, стреснат от прогнозите на учените, започна да води политика за поощряване на раждаемостта - с продължителен отпуск по майчинство, материални стимули при всяко навородено с най-високо предимство за трето дете. Уседналият и осигурен живот също допринасяше за отглеждане на деца в класическа семейна среда от патриархален тип. Еснафския манталитет, прицел на комедиографията от онова време, все пак създаваше някакво усещане за стабилност - състояние, считано в наши дни за високо постижение в национални мащаби. Насърчаването на раждаемостта беше държавен приоритет и системно следвана политика.

Демокрацията, която с революционно безразсъдство отхвърли каквато и да било приемственост, не само че неглижира проблема със стопяващото се население, но го и задълбочаваше. С отвратителния си нихилизъм спрямо българското образование, наука и култура. Към здравеопазването и социалната политика. С безкритичността си към всеки "внос" от Запада. С жалките си комплексарски проявления, следствия на "корекомския синдром".

И за каква раждаемост да говорим, когато в същия период семейства се разпадаха заради политически противоборства. Отношения, които съвсем не стимулират инстинкта за размножаване. А даже бяха възпявани в химни от сорта "Последен валс" и "Развод ми дай". Успоредно с това младият народ с перспективи за реализация се сурна като изоглавен в чужбина, осъзнал възцарилото се на местна почва безхаберие. Следващата партида избяга поради безработицата, настанала след целенасоченото унищожаване на селското стопанство и промишлеността. И това не е протяжното застаряване на Западна Европа. Извършваше се бързо и брутално пред очите на всички правителства, които с нагло бездушие не трепваха пред статистиките, отброяващи във времето: първо закритите детски градини, после затворените училища, премахнатите болници и поликлиники, и на финала - ликвидираните селища и подивелите земи.

"Положението е много тревожно, ние, българите сме на свършване!", проплакваха учените, но ръководният актив на държавата беше обсебен от фикс идеята как по-скоро да влезе в ЕС и НАТО.

После се зае да урежда отпадането на визите за Европа, за да се облекчи бягството на още народ. И го постигна. В резултат възникна поредното печално социално явление - т.нар. скайп поколение, което общува с родителите си само чрез екрана, а иначе бива отглеждано от отрудени и угрижени баби.

Сплотените демагози от всички партии симулираха загриженост за безработицата и имиграцията, за опростачването и озверяването, за организираната и битова престъпност, за корупцията, но до ефикасни действия така и не се пристъпи. И се свършваме.

Съмнително е сега с демографското бедствие да се получи различно. Хора, които в името на общите си политически идеи не могат да намерят общ език, как да единодействат в името на оцеляването на рода? Че те вършат и невъзможното в името на саморазрушението. Вижте го "дясно" котило. Мине се не мине време и измършавялата родилка пръкне поредното недоносче. Процесът на раздробяване не отмина дори монолитното ДПС, та и то се раздвои.

Призивите на здравия разум за единна стратегия и координирани действия, които да възпрат топежа на населението и обезлюдяването на страната, едва ли ще бъдат последвани. Въпреки, че ако съдим по предизборните програми на партиите в тях се мяркат най-различни спасителни визии.

По почина на др. Тодор Живков ГЕРБ щели да подпомагат финансово семействата с три деца. "Тридетният модел" щял да стане "стратегически национален приоритет" на партията.

От БСП обещават да поощряват раждаемостта като връщат 50 лв. месечно от данъците на семейството за всяко дете. А чрез фондовете "Индустрия" и "Иновации" ще задържат младите хора на работа тук, като улеснят бизнеса им като 5 години ги освободят от данъци. Ще увеличат майчинските добавки и ще намалят ДДС на детските стоки.

"Воля"-та на Веселин Марешки предвижда цели 1000 лв. помощ за новородено, но при условие че родителите са със средно образование, а децата не са повече от три.

"Обединените патриоти" също ще насърчават грамотната раждаемост и ще въведат мерки, които да преустановят детската раждаемост по гетата.

В споделените намерения има нещо самодейно, подхванато оттук-оттам. Ако тези люде-политици Божем, искат да заслужат поне мъничко уважение от отвратения си електорат, да позавишат отмалко незначителния си рейтинг, първата им работа в следващото Народно събрание е да свикат експерти от всички области на тази комплексна проблематика, да ги последват безропотно и да дадат обет, че стратегията за спасяване на българския род ще бъде неприкосновена за всички бъдещи правителства в продължение на поне 50 години. При отклонение от нея съответното управление да пада автоматично от власт. На нарушителите да се отнема имуществото.

От такива лишения елитите най-горко страдат. Но да има и морално възмездие - имената им да се впишат в специална "алея на позора". Можем отсега да я обозначим в Борисовата градина. Без друго разполагаме с изобилен избор на кандидати за вписване.

Автор: Милена Бойчева, в. "Труд"