Започват масови проверки на опасни сгради
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Март 2017 19:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започват масови проверки на опасни сгради

/КРОСС/ Сградата, която се срути и уби едно дете в Благоевград, е частна и е незаконна. Това стана ясно от разследването до момента. Оказва се, че опасни сгради с неясен собственик има в цялата страна, предава Нова телевизия.

Сгради - убийци. Такива има може би стотици у нас. Като тази в парка на столичния квартал „Гео Милев". Показваме я отвън, защото влизането вътре не е безопасно. Подът е дървен, но изгнил. Покривът го няма след пожар. Само няколко греди висят. Хората от квартала разказват как често тук влизат деца да играят. А собствениците от години не са направили нищо да я обезопасят. Не е била обезопасена и къщата в благоевградско, която рухна върху двете деца. Всъщност, кметството разбра за нея едва след трагичния инцидент, защото е извън населено място и не знаели, че съществува.

Опасна игра в опасна къща уби едно дете на 12 години. А друго е с травми на главата.

„Имало да стане, станало е", казва бабата на загиналото момче от вчера.

Собственикът на парцела е починал отдавна, а наследниците се издирват.

„Ние дотук сме нямали никакви оплаквания и сигнали, за да бъде тази сграда проверена. Тя се намира на 4 км извън територията. Общината няма отношение към конкретния парцел или постройка", коментира Янко Янков, зам. кмет по строителството в Община Благоевград.

Отношение имали към други опасни сгради в центъра на града. Налагало се дори да ги събарят, ако собствениците им не изпълнят предписанията за обезопасяване в срок. За събаряне е и тази постройка в квартал „Освобождение".

„Децата тук си играят. Може да се срути нещо върху тях, нещо да стане. Не е нормално това", казва Неждет.

„Мисля, че са опасни защото ние сме с малки деца. Първо то няма условия да излязат децата отвън, но имайки ги условията е опасно за тях. Аз имам 7-годишно дете, на което ме е страх да го пусна тука да играе", обяснява Гергана.

Кметството призова гражданите да подават сигнали за опасни постройки. Този съвет дават и колегите им в София. Но засега не успяват да направят нищо за тази къща в парка. Тя е частна, имотът също.

„Тази къща многократно сменя собствеността си за нея са водени дела. Къщата е на повече от 50 години", казва Наталия Стоянова, кмет на столичния район „Слатина".

А ако не могат да намерят собствениците, няма и на кого да наложат глоба. Кой ще плати за събарянето на опасната постройка тепърва ще се решава. В момента се подготвя събарянето на 28 опасни сгради на територията на Столична община.