Емил Георгиев: Познавам мъката на българския потребител, всеки ден се боря за правата му
Секция: ПОЛИТИКА
15 Март 2017 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Георгиев: Познавам мъката на българския потребител, всеки ден се боря за правата му

/КРОСС/"Познавам мъката на българския потребител, всеки ден се боря за правата му". Това каза изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев. Той е кандидат за народен представител с №6 от гражданската квота в листата на "БСП за България" в 25-и МИР. Емил Георгиев посрещна в офиса на Федерацията на потребителите и други кандидати за депутати от софийските листи на „БСП за България" и ги запозна с проблемите на гражданите, с които се сблъсква всеки ден. След това всички те обиколиха Женския пазар, разговаряха с търговци и потребители и чуха за техните нужди и желания.

"Единствени ние от „БСП за България" днес отбелязахме Световния ден на потребителя. Това много ясно показва нашия ангажимент за решаване на проблемите на българите в тази посока, коментира Емил Георгиев. - Аз съм дълбоко убеден, че българският потребител е много далеч от общоприетите европейски стандарти за защита правата на потребителите. Проблемите в тази посока са много. Един от основните е фактът, че българският потребител не само, че е сред най-бедните, но и не е защитен от законодателството ни. Това дава възможност на големите фирми-монополисти и на търговските вериги да го поставят в крайно тежко положение. Аз съм готов с предложение за промяна на закона за енергетика, с което можем да спрем издевателството на „Топлофикация" над потребителите на топлинна енергия. Само в София те са 440 000. Крайно наложителни са промени в Наказателно-процесуалния кодекс с цел въвеждане на драстични наказания за кражба на топлинна енергия, електроенергия, на питейна вода. Трябва да изберем и нов, действително независим държавен регулатор, защото сегашният защитава интересите на дружествата-монополисти, а не на потребителите. Тук имам предвид КЕВР. Законът за потребителите също има наложителна нужда от промяна. Категорично съм за недопускане на ратификация на СЕТА. Това е мое дълбоко убеждените като представител на първата и автентична потребителска организация. Трябва много ясно да си дадем сметка какъв удар би нанесло това върху българското земеделие".

Според Емил Георгиев е абсолютно задължително следващият парламент да приеме закон за търговските вериги, с който да бъде защитено българското производство и да бъде регламентирана продажбата на български хранителни продукти в търговските вериги. Както и да не бъде допускана продажба на продукти с ГМО съдържание на българския пазар. „Това са моите ангажименти към гражданите, добави Емил Георгиев. - Ще дам всичко от себе си в тази посока, защото всеки ден се сблъсквам с мъката на хиляди потребители не само в София, но и в страната. Ние не се занимаваме с измислени истории, а от 27 години решаваме реални проблеми на хората и защитаваме правата им. И отлично познавам мъката на българския потребител".