Икономисти и енергийни експерти предложиха цената на електроенергията да бъде увеличена с 50 процента
Секция: ИКОНОМИКА
15 Март 2017 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономисти и енергийни експерти предложиха цената на електроенергията да бъде увеличена с 50 процента

/КРОСС/Увеличение на цената на тока като алтернатива на отказа от изграждане и инвестиране в ядрени мощности. Това предложиха икономисти и енергийни експерти на конференция, организирана от Нов български университет и Неправителствения институт за публични политики „Риск монитор".

Идеята е цената на електроенергията да бъде увеличена с 50 процента или да бъдат изравнени сметките за промишлени и битови абонати. Аргументът е, че това е по-добро решение от развитие на ядрената мощност, която била опасна. На тази конференция бе издадена присъда на големите проекти "АЕЦ Белене", "Южен Поток" и "Бургас-Александрупулис". Васил Гарнизов заяви:

"Белене" не може да тръгне, но ще се похарчат пари. На практика това е моделът на всичките мега проекти в енергетиката.

Енергийният експерт Георги Касчиев лансира идеята, че ако ядрената централа в Белене не бъде построена, инфраструктурата там може да се превърне в център на икономическа зона „Мизия" по подобие на зона „Тракия". Икономистите се обединиха около план от 13 точки за развитие на енергетиката у нас. Сред тях са децентрализация на производството на електроенергия, диверсификация на газовите източници, регионализация на енергийния пазар.