Huawei се изкачва на второ място в годишната класация на Европейското патентно ведомство за 2016 г.
Секция: Технологии
17 Март 2017 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Huawei се изкачва на второ място в годишната класация на Европейското патентно ведомство за 2016 г.

/КРОСС/Според годишния доклад на Европейското патентно ведомство (ЕПВ) за 2016 година, технологичният производител Huawei заема второ място в Европа по брой подадени заявления за патенти с 2,390 кандидатури. По този начин компанията се изкачва с две позиции в класацията спрямо 2015 година, оставайки на един пункт разлика след първия Philips NV. От общия брой заявления, Huawei е регистрирала 924 патента, с което се нарежда на 7-мо място. В областта на дигиталните комуникации, Huawei задминава вече компании като Ericsson и Qualcomm.

Тези статистики представят историята на динамичното развитие на водещи световни компании. През последните няколко години Huawei се фокусира върху разработването на иновативни технологии и изграждането на свой собствен фонд с интелектуална собственост. Годишният отчет на производителя показва, че компанията инвестира повече от 10% от своите приходи в проучвания и разработки всяка година, за да управлява своя растеж чрез иновации и развойна дейност. Към настоящия момент, Huawei е изградила 15 института за развойна дейност и 36 съвместни иновационни центъра по света, основно в Европа в Белгия, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Швеция, както и във Великобритания.

Според ЕПВ през 2016 г. са подадени почти 160,000 европейски патентни заявления, наравно с рекордния брой от предишната година. Кандидатурите за регистрация на интелектуална собственост от Китай са общо 7,150 с годишен ръст от около 25%, което представлява и най-бързия темп на растеж, поставяйки Китай на 6-то място сред всички страни. Президентът на ЕПВ Беноа Батистели обяснява този драстичен ръст с икономическото развитие на страната. През последните няколко години Китай работи върху интернационализирането на икономиката си и насърчаването на своите предприятия да се конкурират на световния пазар.

Данните на Европейската патентна организация показват, че в сферата на дигиталните комуникации, телеком и компютърната индустрията, 20% от подадените патентни заявления към ЕПВ през 2016, са били от Китай. Huawei оглавява присъствието си в тези области за трети път, изпреварвайки Microsoft, Samsung и др. компании.