Организаторът на атентатите в Брюксел се е завърнал в Белгия няколко месеца по-късно
Секция: СВЯТ
17 Март 2017 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Организаторът на атентатите в Брюксел се е завърнал в Белгия няколко месеца по-късно

/КРОСС/Соченият за организатор на атентатите в Брюксел се е завърнал в Белгия няколко месеца по-късно, но все още се издирва от властите, предават белгийски медии.

Федералната прокуратура отказа официалто да потвърди версията, че Осама Атар е засечен на белгийска територия още през август. Атар е братовчед на двамата братя-камикадзе Ел Бакрауи, които на 22 март 2016 г. се взривиха на летището и в метрото на Брюксел. Той е сочен за координатор или дори ръководител на атентатите, като е давал инструкции на извършителите, получени директно от централата на ИДИЛ в Сирия.

Версията за неговото завръщане в Белгия първо съобщи американската телевизия СиЕнЕн, като се позова на източници от разследването. Тя беше потвърдена и от източници на фламандската телевизия Ве Ер Те. Според тях, през август миналата година Осама Атар се е завърнал за кратко в семейното жилище в брюкселския квартал Лакен. Към момента обаче - терористът все още се издирва и не е ясно дали още е на белгийска територия.

Терористичната дейност на белго-мароканеца Атар датира още от 2005 г., когато е заловен в Ирак от американските войски. През 2012 г. е освободен от затвора и предаден на Белгия. Смята се, че той има водеща роля и при атаките в Париж от ноември 2015 г.

Идната сряда се навършва точно една година от бомбените експрозии в белгийската столица, при които загинаха 32 невинни, а ранените бяха 340.