“София Симфоникс” представя “ Жените в музиката” на 27 май в зала “България“
Секция: Шоубизнес
20 Март 2017 19:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“София Симфоникс” представя “ Жените в музиката” на 27 май в зала “България“

/КРОСС/ Изключителните Йоанна Каменарска и Лия Петрова на една сцена в София по покана на Маестра Любка Биаджони!

Три прекрасни, женствени и темпераментни дами - Маестра Любка Биаджони, Йоанна Каменарска и Лия Петрова, заедно с музикантите от "СОФИЯ СИМФОНИКС", ще представят за първи път у нас симфоничният концерт "ЖЕНИТЕ В МУЗИКАТА". На 27 май от 19.00 ч. зала "България" ще посрещне на една сцена едни от най-талантливите, виртуозни и награждавани български цигуларки, в един различен концерт по идея и специалната покана на Маестра Любка Биаджони. В първа част ще звучи Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със солист Йоанна Каменарска /Трагична увертюра/. Във втора част ще чуем Концерт за цигулка и оркестър от Сергей Прокофиев със солист Лия Петрова /Сюита № 1 от „Ромео и Жулиета"/. Диригентската палка ще бъде в ръцете на Маестра Любка Биаджони. С този концерт тя и "СОФИЯ СИМФОНИКС" се завръщат бляскаво на сцената на най-представителната ни концертна зала - "България".

Билети за "ЖЕНИТЕ В МУЗИКАТА" на 27 май 2017 г вече са в продажба на касата на Софийската филхармония в зала „България" и в интернет на www.Ticketportal.bg. Те могат да се закупят още от касата на "Арена Армеец"Билетен център в НДК, книжарници Booktrading, бензиностанции OMV и други. Цената им е от 15 до 30 лв., а за ученици, студенти и пенсионери са на специална цена - 10 лв.

Повече информация за участниците:

Оркестър „СОФИЯ СИМФОНИКС" e основан през 2013 г. от неговият артистичен директор и главен диригент - Любка Биаджони. В съставът му влизат едни от най-добрите класически музиканти. До този момент оркестърът е свирил в някои от най-престижните концертни зали в Европа и е участвал в големи музикални фестивали. През есента на 2016 г. "СОФИЯ СИМФОНИКС" бе партньор на сцената на световно известният цигулар Найджъл Кенеди по време на двата му концерта у нас. 2016 г. бе една от най-успешните години за оркестърът до сега.

Любка Биаджони цу Гутенберг е с българо-италиански корени. Тя получава образованието си в родния си град Рим, където учи Философия. Завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София, специалност "Хорово дирижиране" в класа на проф. Георги Робев, "Оркестрово дирижиране" при проф. Влади Симеонов и специализира в НМА при проф. Васил Казанджиев.

Следват Майсторски класове и съвместна работа с диригентите Карл Остерайхер, Густав Кун, Ленард Бърнстейн, Иля Мусин и Валери Гергиев.

Любка Биаджони е носител на първи награди от конкурсите за диригенти на Виенския камерен оркестър (1996) и Европейския конкурс за оперно дирижиране "Франко Капуана" в Сполето (2002). Работила е с оркестъра на "Арена ди Верона" и с други състави, между които "Артуро Тосканини", Виенския камерен оркестър и Варшавската филхармония. През 2008 г. за първи път представя български музиканти на фестивала "Херенхимзее" в Бавария, основан от нея и съпругът й - изявеният германски диригент Енох цу Гутенберг. От 2010 до 2015 г. тя е щатен диригент на Софийската филхармония. През 2013 г. Маестра Биаджони създава оркестър "СОФИЯ СИМФОНИКС", с който гастролира в цяла Европа. Неговият официален дебют в София е през октомври 2015 г. в зала "България".

Любка Биаджони цу Гутенберг поставя на сцена много оперни постановки: "Набуко", "Травиата", "Риголето", "Селска чест". Освен режисьор, тя е и автор на цялостната визия на спектаклите.

През 2016 г. е наградена със сребърен медал от Общинският парламент на Оберфранкен /Горна Франкония/ Бавария за принос в музикалния живот. По-късно получи номинация за "Будителят на българската култура в чужбина" в инициативата на радио FM+. Преди броени дни приключи и гласуването за "Музикант на годината", където отново нейното име бе сред номинираните.

Цигуларката Йоанна Каменарска, възпитаничка на Йосиф Радионов, Руджиеро Ричи и Игор Озим започва своята солова концертна кариера още на 10-годишна възраст като солистка на детската филхармония "Пионер". През 1995 г. печели две специални награди на майсторският клас на Руджиеро Ричи в Берлин и покана да продължи образованието си под негово ръководство в "Моцартеум", Залцбург. Той я определя за една от най-добрите му ученици, предричайки й „велико бъдеще". Участва в майсторските класове на проф. Шмуел Ешкенази, Игор Ойстрах, Леонидас Кавакос и Дьорд Куртаг. Носител е на трета награда от международният конкурс „Моцарт" в Залцбург през 2002 г. Изнася редовно концерти в Европа, Япония и Южна Америка. Йоанна Каменарска е правила записи за Немските, Австрийските, Българските и Шведски национални радио и телевизия. През 2007 г. става втори концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северното радио в Хамбург. От 2008 г. е концертмайстор на Хамбургските филхармоници. Местната критика я определя като „феноменална концертмайсторка". В момента Йоанна Каменарска ръководи майсторски класове в Тояма, Япония и Нойберг, Австрия.

Цигуларката Лия Петрова е най-младата представителка на "ЖЕНИТЕ В МУЗИКАТА", но вече е била солист на: Брюкселската и Люксембургската филхармонии, Камерният оркестър на Лозана, Националният оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака и Монте Карло и много други. През пролетта на 2016 г. тя е носителка на първа награда от конкурсът за млади цигулари „Карл Нилсен". Лия Петрова е възпитаничка на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Лауреат е на престижни конкурси като "Тибор Варга" в Швейцария и "Луи Шпор" във Ваймар. Носител е на "Моцартов медал" за най-млад артист на ЮНЕСКО. Студентка е на прочутия цигулар и педагог Огюстен Дюме във Висшето училище "Кралица Елизабет" в Брюксел. По-късно се обучава и в музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин.

През последните години рядко можем да чуем Йоанна Каменарска и Лия Петрова в България. "ЖЕНИТЕ В МУЗИКАТА" е една от малкото и чудесни възможности за родната публика да им се наслади на една сцена и на живо - на 27 май в зала "България".

Програма:

„ЖЕНИТЕ В МУЗИКАТА" - Симфоничен концерт

„СОФИЯ СИМФОНИКС" с артистичен директор и главен диригент ЛЮБКА БИАДЖОНИ

27 май 2017, 19.00 ч, зала „БЪЛГАРИЯ"

Първа част:
Йоханес Брамс - Концерт за цигулка и оркестър/Солист: Йоанна Каменарска
Йоханес Брамс - Трагична увертюра

Втора част:
Сергей Прокофиев - концерт за цигулка и оркестър № 1/Солист: Лия Петрова
Сергей Прокофиев - Сюита № 1 от „Ромео и Жулиета"