Първата жена концертмайстор на Виенската филхармония идва за концерт в София на 2 април
Секция: КУЛТУРА
20 Март 2017 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първата жена концертмайстор на Виенската филхармония идва за концерт в София на 2 април

/КРОСС/ Една от най-добрите български цигуларки - Албена Данаилова и първата жена концертмайстор в над 150-годишната история на Виенската филхармония, пристига за специален концерт в София на 2 април в зала "България". Събитието ще даде началото на 21-те Австрийски музикални седмици, които се провеждат под патронажа на Н. Пр. Роланд Хаузер - Посланик на Република Австрия в България. В програмата ще звучат Концерт за цигулка и оркестър В памет на един ангел на Албан Берг и ‘Меса ми бемол мажор' на Франц Шуберт, а специален гост-диригент ще бъде Йоханес Вилднер, който също доскоро беше част от състава на Виенската филхармония.

Билетите за бляскавия концерт са с цена от 10 до 20 лв. и се продават на касата на Софийска филхармония в зала "България", в системата на eventim.bg и в партньорската мрежа - в Билетен център в НДК, Билетна каса на "Арена Армеец", Orange, бензиностанции OMВ, Български Пощи, Технополис.

Безспорен талант и изключителен професионалист, Албена Данаилова е поредният млад български музикант, високо оценен зад граница, когото все по-рядко можем да слушаме у нас. Българката е първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската Филхармония (с над 150-годишна "мъжка" традиция). Албена се явява и печели мястото след тежък конкурс през 2008 г., а след двугодишен пробен период през 2010 г. е назначена официално на престижната позиция. Вече пет поредни години Албена Данаилова води световноизвестния оркестър по време на традиционния Новогодишен концерт на 1-ви януари, който се предава пряко от Виена в повече от 90 държави и е очакван от над 50 млн. зрители на пет континента.

Албена Данаилова е родена в София в семейство на професионални музиканти. От 5-годишна свири на цигулка, а на 12 изнася първия си концерт. След НМУ„Любомир Пипков" и НМА „Проф. Панчо Владигеров", завършва Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Била е концертмайстор на Лондонската филхармония и на Баварската държавна опера в Мюнхен. Носител на множество престижни международни награди от конкурси и фестивали в Израел, Германия, Австрия, САЩ, България и други. Освен концертмайстор, няколко пъти Албена Данаилова е и солист в концертите на Виенска филхармония.

На 2 април от 19.00 ч. в зала "България" Софийската филхармония кани ценителите на красивата музика да посрещнат в София чаровната и талантлива Албена Даниалова. С нея на сцената ще бъдат още Йоханес Вилднер - диригент, Цветана Бандаловска - сопран, Михаил Михайлов - тенор, Георги Султанов - тенор, Валентина Куцарова - мецосопран, Антон Марков - баритон. С участието на НФХ "Светослав Обретенов" с диригиент Славил Димитров.