Дания привика турския шарже д’афер
Секция: СВЯТ
20 Март 2017 20:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дания привика турския шарже д’афер

/КРОСС/Дания привика турския шарже д'афер след публикувана от медии информация, че датски граждани от турски произход, критикували президента Реджеп Ердоган, твърдят, че са обвинени в държавна измяна, съобщава "Франс прес".

Датското външно министерство отбеляза в съобщение, че е разтревожено от информацията, че датски граждани са обвинени от турските власти в държавна измяна заради политическите си възгледи.

По време на срещата турският шарже д'афер отрекъл, че Анкара е регистрирала живеещи в Дания турци на основата на политическите им възгледи. Дипломатът уточни, че дори не е имало такава регистрация.

В събота датският всекидневник Berlingske писа, че няколко датски граждани от турски произход твърдят, че са обвинени в държавна измяна от Анкара и са включени в списък заради политическите си възгледи.

Мустафа Гезен, учител в средно училище в Дания, участва в телевизионно предаване миналата година, където критикува Ердоган. Той след това получи заплахи по телефона.

Мъж с датски акцент ми каза, че е записал програмата. Той заяви, че ще го изпрати в турското посолство в Дания, поясни Гезен пред вестника.

Преди около седмица датското правителство призова турския премиер Бинали Йълдъръм да отложи посещението си в страната за по-късно този месец заради "напрежението" между Анкара от една страна и Холандия и Германия от друга.