70 000 българи в чужбина за Великден
Секция: Туризъм
21 Март 2017 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
70 000 българи в чужбина за Великден

/КРОСС/Около 70 000 българи ще изкарат Великден зад граница. 45 000 от тях ще посетят Гърция, 7000 отиват в Сърбия, 2500 в Македония, съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според неговите разчети над 200 000 ще пътуват в пределите на страната, част от тях по родните си места, други на почивка в хотел.

"90% от българите ще си останат в страната. Интересът към ски курортите е голям, в Банско свободните места за празника са кът", коментира пред "Труд" Благой Рагин, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

В същото време страната ни ще посрещне над 170 000 чужденци за Великден, който тази година се пада на 16 април. Те ще са предимно гърци, сърби, румънци и македонци, по-малък е процентът на туристите от Западна Европа, уточни и Румен Драганов.

По думите му заради съвпадането на православния и католическия празник тази година освен че гостите от чужбина ще са повече, качествените хотели със спа, балнео- и уелнес процедури вече са заети.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков прогнозира, че интересът за Великден на море у нас е слаб, с изключение на Албена и Златни пясъци, които вече посрещат първите си туристи.

Експертите отчитат повишен интерес на чужди туристи към културен туризъм у нас, който ще бъде осезаем в почивните дни около Великден.