Преглед на печата
Секция: Преглед на печата
21 Март 2017 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата

/КРОСС/Искове за над 10 млн. лв. ще бъдат предявени от наследниците на жертвите и от всички пострадали от трагедията в село Хитрино - тази е сред водещите теми за днешните печатни издания. Сега посочва, че засегнатите обвиняват частните фирми превозвачи и Националната компания "Железопътна инфраструктура". Във вече внесените искови молби се отбелязва, че основна причина за дерейлирането и последвалия взрив е високата скорост на композицията от около 80 км/ч.

Санкционират 29 собственици на язовири - статия на Дума. Те не са изпълнили предходни предписания за безопасност на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. След проверките досега шест язовира са напълно изпразнени или са на минимално водно ниво. Други 3 са в процедура по извеждане от експлоатация.

Заплатите в страната са повишени с 8.2% за една година, съобщава Стандарт. В сектор "Услуги" заплатите за последната година са се увеличи с 9.4%. По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2016 г. най-висок ръст на заплатите спрямо същия период на миналата година има в секторите "Култура, спорт и развлечения" - там повишението е с 25.9 %.

12 125 са чуждестранните студенти в България - публикация в Монитор. Най-много студенти от чужбина се обучават в медицинските университети. Според данни от рейтинговата система на университетите над 46% от чуждестранните студенти са избрали специалност медицина, а малко над 33% - стоматология.

Намалява консумацията на храни с палмово масло, пише Телеграф. Средно годишно консумираме по 3 килограма имитиращи продукти, в които има нишесте, сухо мляко и палмови мазнини. Общо в страната се произвеждат 19 000 тона имитиращи продукти. Заради по-ниската си цена, те все още намират голям пазар в страната, уточнява публикацията.

Българите сме на 105-о място по индекс на щастието - това показва доклад на Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН, цитиран от Труд. Според данните, само за година сме се изкачили с 24 позиции. Класацията се базира на шест показателя - брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, свобода, щедрост, социална подкрепа и липса на корупция в правителството и бизнеса. По тези показатели, най-щастливи са норвежците.