Дончева предлага двойното гражданство да се преосмисли за страни извън ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
21 Март 2017 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончева предлага двойното гражданство да се преосмисли за страни извън ЕС

/КРОСС/Татяна Дончева предлага да се обмисли дали статутът на двойното гражданство вече е оправдан и дали, ако България го признава, да се ограничи само до страните - членки на Европейския съюз.

Пред bTV тя коментира темата за намесата на Турция в предизборната кампания в България и опитите за пресичане на изборния туризъм.

Според Дончева проблемът в България е различен от това, което се случва в Западна Европа покрай агитацията на турски официални лица за референдума в Турция на 16 април. "Да не слагаме знак на равенство между това, което се случва в Западна Европа и това, което се случва между ДПС и ДОСТ", каза тя и подчерта, че самите български турци не биха искали да взимат страна, нито да бъдат възприемани като марионетки на Ердоган.

Дончева каза, че изборен туризъм винаги е имало, а новото в тази кампания е "изострянето на отношенията между двете турски групи, които са се хванали гуша за гуша, особено в Кърджали".

По думите й ролята на държавата е да успокои ситуацията и да осигури възможност българските граждани да направят избор. За турския етнос трябва да стане ясно, че липсата на ДПС няма да им намали формите за изява в българската държава, но този страх не е преодолян, предупреди Дончева.