Почина Пьотр Прусов – създателят на Lada Niva
Секция: Автомобили
21 Март 2017 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина Пьотр Прусов – създателят на Lada Niva

/КРОСС/В Толиати на 76-годишната възраст почина Пьотр Прусов - човекът, който създаде легендарния автомобил ВАЗ-2121, известен още като Lada Niva. За смъртта на конструктора съобщиха от компанията АвтоВАЗ.

Именно Прусов е човекът, който създава първия в света всъдеход със самоносеща конструкция. Според мнозина именно това е и първият SUV-модел в света. За съвсем кратък период от време Lada 4x4, както също е позната тази машина, придобива огромна популярност не само в бившия СССР, но и в редица други държави.

По ирония на съдбата конструкторът така и не успя да доживее до 40-ия рожден ден на автомобила, който е на 5 април. Прусов започва работа във ВАЗ още през 1970 г., а две години по-късно е назначен за главен конструктор на проекта "ВАЗ-2121 Нива". От 1998 до 2003 г. той е главен инженер на цялата компания, като участва в разработката на модели като "Ока", ВАЗ-2110, ВАЗ-2123 и семейството Lada Kalina.

През 2007-2014 г. Прусов е водещ инженер на отдела за хомологация и проектиране на новите модели на компанията, а през февруари тази година става вицепрезидент на АвтоВАЗ, като отговаря за персонала и социалната политика.