Йотова: Трябва да останем обединени срещу популизма и екстремизма
Секция: ПОЛИТИКА
21 Март 2017 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Трябва да останем обединени срещу популизма и екстремизма

/КРОСС/„Имаме огромна нужда от антидот срещу заобикалящия ни песимизъм, срещу страховете, които проповядват популистите и екстремистите". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на Международна конференция на тема „Правова държава, права и човешка сигурност в епоха на несигурност".

Екстремизмът, който ни залива отвсякъде се превърна в ново бедствие, заплашващо човечеството. Задължителен е бърз, категоричен и колективен отговор, защото, сме въвлечени в истинска ценностна война за душите на жените и мъжете и най-вече на младите хора, посочи вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова един от най-важните въпроси на съвремието е как да останем обединени.
„Свидетели сме на безпрецедентна вълна от мигранти и бежанци, на силни популистки и екстремистки движения, на терористични заплахи, които не познават граници и едновременно с това, благодарение на социалните мрежи, хората са по-свързани от всякога", отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че на европейско и международно ниво има консенсус за това, че трябва да се отговори на предизвикателствата и заплахите. Същевременно сме наясно, че добрите политически решения все още не са намерени и не можем да си затваряме очите, каза още вицепрезидентът.

Според нея е притеснителна слабостта на международните организации, на сътрудничество между страните за намиране на решения.

„В Сирия 5 милиона загубиха домовете си, а в конфликта по някакъв начин участват около 60 страни. И днес някой едва ли ще се ангажира с прогноза как и кога ще бъде разрешен този конфликт. Въпреки това трябва с всички сили да върнем в общуването помежду си теми за човешките ценности, основани на достойнството, равенството, спазването на човешките права на жените и мъжете по света", заяви Илияна Йотова.

В днешния Международен ден на франкофонията вицепрезидентът открои и ролята на франкофонското движение за развитието и подкрепата на общия проект за мир и просперитет в целия свят.

Конференцията бе организирана от Амопа-България и Френския институт в България със съдействие на Министерство на външните работи и се проведе под патронажа на вицепрезидента.