Турция обърна поглед и към Кипър
Секция: СВЯТ
21 Март 2017 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция обърна поглед и към Кипър

/КРОСС/ След като влезе в скандал с Европейския съюз Турция е готова да се намеси и в Кипър. Властите в Анкара поискаха равнопоставеност между двете страни на острова.

Както е известно на него граница делят Република Кипър, която е и член на Европейския съюз, и с преобладаващо гръцкоговорящо население, и Северен Кипър, която е с преобладаващо турско население, но не е призната от нито една друга държава, освен Турция, както и от международната общност.

В последните години се водят преговори за обединение на двете страни на острова, но дори и опитите за инициране на референдум пропадат поради несъгласие.

„Визията на правителството ми за бъдещето включва трансформирането на острова в бастион на мира, стабилността, сътрудничеството и икономическия просперитет", заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от Anadolu Agency.

Той призна сложността на кипърския въпрос и че преговорите за обединението на острова в момента са в застой. Министърът посочи идеята на турското правителство за решение.

„Двете страни от острова трябва да са политически равни - едната страна не може да доминира другата или да я инкорпорира като обикновено малцинство. Властта трябва да бъде споделена в двузонално, двуобщностно партньорство", добави Чавушоглу.

„Ще има гаранции, които да предотвратят повторната поява на трагичните събития от миналото", каза още външният министър на Турция.