Прокурори внесоха първите две предложения за член на ВСС
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Март 2017 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокурори внесоха първите две предложения за член на ВСС

/КРОСС/Постъпиха първите две предложения за изборни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите.

Двете предложения са депозирани в деловодството на ВСС. Първото предложение е на прокурор Огнян Пеев Дамянов - прокурор в Окръжна прокуратура - Разград. Той е издигнат от прокурорите от съдебните райони Разград, Търговище и Силистра.

Второто предложение е на Магдален Тошев Маринов, който е прокурор в отдел 01 "Специализиран" при Върховната касационна прокуратура (ВКП). Предложението е излъчено от прокурори при ВКП , както и от апелативни, и окръжни прокуратури.

Крайният срок за постъпването на предложения за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 27 март, а Общото събрание на прокурорите е насрочено за 27 май и 3 юни тази година. В него имат право да вземат участие 1506 прокурори от цялата страна.

Припомняме, че от квотата на следователите за изборни членове на ВСС имаше само една кандидатура - тази на Евгени Диков, директор на Националната следствена служба (НСС) и заместник на главен прокурор по разследването. Срокът за постъпване на предложения изтече миналия вторник, 14 март, а Общото събрание на следователите ще се проведе на 13.05 и 20.05.2017 година, като в него право на участие имат 444 следователи от цялата страна.

От квотата на съдиите за предложение за изборен член на ВСС също е постъпила само една кандидатура - тази на Илияна Тодорова Балтова - съдия в Апелативен съд - гр. Бургас.