Проф. Ваня Добрева: Средствата за образование и наука трябва да растат на всяка цена
Секция: ПОЛИТИКА
21 Март 2017 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Ваня Добрева: Средствата за образование и наука трябва да растат на всяка цена

/КРОСС/ „Средствата, отделяни от БВП за образование и наука, в дългосрочен план трябва да растат на всяка цена, дори и в ситуация на тежка икономическа и социална криза". Това заяви проф. Ваня Добрева, кандидат за народен представител от листата на „БСП за България" в 23-и МИР. Тя откри срещата на ръководители и членове на БАН, ректори на университети, представители на студентски съвети и синдикати с председателя на БСП и водач на листата на „БСП за България" в 25-и МИР Корнелия Нинова и с лидера на БСП-София Калоян Паргов.

Форумът беше организиран от кандидата за народен представител от листата на „БСП за България" в 23-и МИР Марин Петков, по инициатива на Федерация „Образование и наука" с председател проф. Панайот Панайотов и под патронажа на Градския съвет на БСП в София с председател Калоян Паргов. Сред присъстващите бяха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на СУ „Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, на МГУ и председател на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, на УНСС проф. Стати Статев, на Техническия университет проф. Георги Михов, на УНИБИТ проф. д.и.н. Стоян Денчев, на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков, на ХТМУ проф. д-р инж. Митко Георгиев, на ВСУ „Любен Каравелов" проф. Борислав Борисов, на ВУЗФ доц. Григорий Вазов, на НСА проф. Пенчо Гешев, представители на синдикатите - на ФУНИС проф. Емилия Рангелова и на ВОН към КНСБ проф. Лиляна Вълчева, както и председателят на НПСС Яна Вангелова. На срещата освен Корнелия Нинова и Калоян Паргов, присъстваха още водачът на листата на „БСП за България" в 23-и МИР Жельо Бойчев и кандидатите за народни представители проф. Георги Михайлов, проф. Румен Гечев, проф. Методи Теохаров и Христо Монов.

„Проблемите на академичната общност и на висшето образование вълнуват всеки от нас. Тези проблеми не се изчерпват само с бюджета, със средствата, които се отделят, но и с качеството на образованието. Това вълнува всеки един от университетите, предвид годишните периодични акредитации на програмно и национално равнище", увери Калоян Паргов.

Проф. Ваня Добрева обясни, че в предизборната си платформа коалиция „БСП за България" предлага през следващите 4 години отделяните за образование средства от БВП да бъдат увеличени от сегашните 3,4% до 5%. „За наука предлагаме увеличение на обществения ресурс от 0,12%, колкото е в момента, на 1% от БВП. Изминалият 10-годишен период свидетелства за резки колебания във финансовите политики по отношение на образованието. А няма как да очакваме резултати, ако липсва устойчивост по този показател", коментира проф. Добрева.

„В предизборната кампания чуваме различни обещания и намерения в областта на висшето образование и научните изследвания, които често съвпадат. Това дава надежда, че може да бъде постигнат национален консенсус по дългосрочната визия за развитието на България с акцент върху образованието и научните изследвания", каза още тя.