Внезапни проверки дали кучето е чипирано, започват в столичните градинки
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Март 2017 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Внезапни проверки дали кучето е чипирано, започват в столичните градинки

/КРОСС/От Столичния инспекторат започнаха внезапни проверки дали собствениците на домашни кучета са поставили микрочип на животното, съобщи БНР.

Изискването за поставяне на чип е записано в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и се отнася за кучетата, които са над 4 месеца. Ако собствениците не са изпълнили изискването, те подлежат на сериозна глоба.

Всеки собственик трябва да регистрира кучето си в данъчната служба по местоживеене, а също така и да плаща такса за притежаването му. Размерът на таксата се определя от съответната община.

Проверките се правят по график. Те ще бъдат в междублокови пространства, градинки, паркове и по жалби и сигнали на граждани, обясни д-р Тихомир Пърлев - главен инспектор в Столичния инспекторат.

Поставянето на микрочипа е задължително и глобата при нарушение е от 50 до 500 лева. Има случаи на поставени микрочипове, но на нерегистрирани кучета.

Ветеринарят, който поставя чипа е длъжен в срок от 1 месец да подаде тази информация до Областна дирекция по безопасност на храните и в съответната Община, в която практикува.

Собствениците на домашни любимци, след като ги регистрират, е необходимо да подадат декларация в "Местни данъци и такси" на съответната община.