Ердоган продължава: Европа е жестока и фашистка
Секция: СВЯТ
21 Март 2017 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган продължава: Европа е жестока и фашистка

/КРОСС/ „След референдума през април Турция може да преразгледа отношенията си с Европейския съюз", обяви президентът на страната Реджеп Ердоган, цитиран от „Ройтерс", наричайки Европа „жестока и фашистка" и напомняща за времето преди Втората световна война.

Ердоган посочи, че Турция повече не може да бъде заплашвана от Европа с процеса за членство в ЕС. Ердоган призова и Европа „да си гледа работата" по отношение на коментарите ѝ за извънредното положение в неговата страна и подчерта, че повече няма да позволява на европейци да провеждат "шпионаж" на турска територия при какъвто и да е било претекст.

Отношенията между Анкара и Европа се обтегнаха, след като първо Холандия забрани на турски политици да агитират в страната за предстоящия референдум в Турция. Други европейски държави като Белгия, Дания и Германия подкрепиха Холандия, а немските власти също издадоха подобна забрана.

Това предизвика реакция от страна на Турция и Ердоган няколко пъти обяви, че Германия и Холандия използват „нацистки методи".

Същевременно еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че членството на Турция в ЕС ще става „все по-нереалистично", освен ако Анкара скоро не смени курса на действия.

Турция започна преговорите за членство в ЕС през 2005 г. Европейските държави обаче имат все повече опасения заради засилващия се авторитаризъм на Ердоган.