Седми случай на морбили в Пловдив
Секция: Здраве
21 Март 2017 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седми случай на морбили в Пловдив

/КРОСС/ Още едно дете от квартал "Столипиново" е прието в болница със съмнение за морбили. Това съобщи за Радио „Фокус" д-р Моника Троянчева, от РЗИ. По думите й така случаите в Пловдив стават общо седем, като три от случаите все още не са потвърдени, защото се изчакват пробите.

Болните са общо две жени и пет деца, като две от децата са на болните майки, които са приети в Инфекциозното отделение. Едната е на 20 години и е от пловдивското село Златитрап, втората е на 24 години и е от Чешнегирово. „Децата са болнави и не бива да се оставят в други отделения докато се чакат пробите от тях", каза д-р Троянчева.

За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции, а екип от МЗ ще посети утре Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.