Ако природният газ поскъпне с 30%, драстично ще се увеличат цените на парното, топлата вода и тока
Секция: ИКОНОМИКА
21 Март 2017 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ако природният газ поскъпне с 30%, драстично ще се увеличат цените на парното, топлата вода и тока

/КРОСС/Парното и топлата вода могат да поскъпнат драстично, ако природният газ скочи с близо 30 на сто от 1 април, както предвижда енергийният регулатор. Експерти пресметнаха, че това означава повишение с около 20 процента на топлоенергията. Това ще доведе и до оскъпяване на тока, който плащат всички потребители, а не само тези, които се отопляват на парно.

Скокът при топлоенергията трябва да е около 20 процента, посочи председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев, цитиран от БНР:

При положение, че разходите за природен газ в топлофикационните дружества са от порядъка на 60-70 процента от общите разходи, това означава поне с 18-20 процента промяна нагоре на цените на топлинната енергия и съответно на комбинираната електрическа.

Това ще доведе и до поскъпване на тока, допълни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски:

Тъй като цената на електроенергията, която ще се произвежда от топлофикациите, влиза в таксата "задължение към обществото", която също се очаква да се повиши. Това значи през тази цена влияние върху крайната цена за потребителите, дори и тези, които не ползват услугите на "Топлофикация".

Индустрията няма да е конкурентна при скок на газа от 30 на сто, каза председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов:

За нас е шоково поскъпване. Освен че е много голямо, поскъпването е много трудно за преодоляване и ще навреди много на конкурентоспособността ни, а индустрията в България основно работи за износ. Това със сигурност ще влоши картината на нашите продажби.

Подобен скок на цената на газа ще се отрази и на обществения доставчик "Булгаргаз", допълни Стаменов:

Ако има такова поскъпване и няма никакви буфери, които да намалят поскъпването, то би следвало да помислим и за сигурността на доставките, тоест стабилността на обществения доставчик.

В края на месеца Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди цените и ще вземе окончателно решение.