Прокуратурата разследва смърт поради незнание или немарливост в Пещера
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Март 2017 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата разследва смърт поради незнание или немарливост в Пещера

/КРОСС/ Окръжна прокуратура - Пазарджик се зае със случая с двамата загинали работници във фармацевтичния завод в Пещера.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по чл. 123 ал. 3 от Наказателния кодекс, уточниха от окръжната прокуратура.

До момента е установено, че на 20 март 2017 г., около 14 часа,  по време на работа са загинали двама работници – на 30 г. и на 34 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пазарджик са започнали процесуално-следствени действия – извършен е оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели, предстои да бъдат назначени съдебно-медицински и химическа експертизи. В момента досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител. Разследването по случая продължава. 

Това, което е известно до сега е, че инцидентът е станал, докато по-младият мъж, който е бил заварчик, е извършвал ремонт на инсталация за химически синтез. Вторият бил оператор на съоръжението и по процедура трябвало да наблюдава действията на колегата си. По време на ремонта на заварчика му прилошава, след което 34-годишният мъж се опитва да му се притече на помощ, но и той попада в капан. Не е ясно как точно обаче се е стигнало до обгазяването, тъй като и двамата загинали са носели противогази, според информация от завода, цитирана от „24 часа”.