Елена Йончева подкрепи ловците и рибарите, те се жалват от бракониери
Секция: ПОЛИТИКА
21 Март 2017 18:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елена Йончева подкрепи ловците и рибарите, те се жалват от бракониери

/КРОСС/ На среща с Елена Йончева - водач на хасковската листа на „БСП за България", местни рибари и ловци изразиха притесненията си от вредните действия на бракониерите и от безсилието на контролните органи да им се противопоставят. По думите им броят на инспекторите от звеното на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Хасково е намален до трима души, които не са в състояние да се справят с масовото бракониерство в обширната територия на областта.

"Това, което ще споделите сега, искам да го превърна в една от моите каузи. Аз не съм рибар, не съм и ловец, но обичам природата и ненавиждам бракониерството", каза Елена Йончева.

Според участниците в срещата много язовири вече са без риба, а дивечът и горите ни се унищожават безнаказано от бракониерите. Като драстични примери те посочиха избиването на рибата с електрически уреди и с взривни вещества. По тяхно мнение необходима е държавна подкрепа за пресичането на дейността на нарушителите и за опазването на природата ни.

Рибарите и ловците предлагат да се криминализира бракониерската дейност - особено в размножителния период на рибите и на дивеча. Според тях строги наказания трябва да се налагат и за всяко незаконно отсечено дърво. Те смятат, че за да бъде ефективна борбата срещу нарушителите, трябва да се увеличи съставът на контролните органи, да се подобри материалната им база, а служителите им да бъдат финансово мотивирани. Освен това, предлагат държавата да поеме ангажимент за зарибяването на водоемите, а общините да се включат в изграждането на инфраструктура край разрешените места за риболов. Като пример посочиха съседна Гърция, където било не само благоустроено, но и на място се продавала подходяща стръв за рибите.

„Елена Йончева е единственият кандидат за народен представител, който прие поканата ни да се срещне с нас и да чуе проблемите ни", посочи Борис Архондев - местен рибар и инициатор за срещата. А водачът на листата на "БСП за България" им обеща през април да посети водоеми в Хасковска област и с очите си да види щетите, нанесени от бракониерите.

Освен подкрепата си за ловците и риболовците, Елена Йончева даде и старт и на футболен турнир, организиран от младежите от БСП. Той бе под мотото "Поискай промяната". Тя пожела успех на участниците и да се целят право в 10-ката. В оспорваните срещи се състезаваха 4 отбора. Победителят бе излъчен след дузпи, като в редовното време резултатът бе равен. За всички имаше шампанско и торта.