Владимир Чуков: Битката между Турция и Германия е за мрежата на Гюлен
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Март 2017 18:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Чуков: Битката между Турция и Германия е за мрежата на Гюлен

/КРОСС/ Референдумът на 16 април за Турция е много повече от парламентарни или президентски избори. Променя се философията на управление на турската държава. Турция де юре ще продължава да се нарича република, но цялата власт ще бъде в ръцете на един човек. На 16 април се залага съдбата на Ердоган. Това заяви проф. Владимир Чуков в интервю за БНР:

Въпреки искрите с Холандия и Швейцария, основният сблъсък е с Германия. Три милиона турски граждани са много важни за подкрепата на Ердоган, защото все още някои от социолозите дават паритет. Това е всъщност битката между Турция и Германия за наследството на Фетуллах Гюлен. Това, което много силно афектира турската страна, е изтеклият разузнавателен доклад, че зад опита за преврат не стои Гюлен, а стоят кемалисти, секуларисти. Турската страна обвини Германия, че стои зад подобен тип хипотеза. А в момента Германия много ясно каза на всички изгонени гюленисти да дойдат в Германия. Около 40 турски военни директно поискаха убежище.

Тази огромна мрежа на Фетуллах Гюлен - това са 180 държави, над 3 милиарда долара състояние - всичко това е перфектна мрежа за наблюдение, мониторинг, уши, очи, за ефективна разузнавателна дейност. Фетуллах Гюлен беше перфектен лост на турската външна политика, особено тук, на Балканите. Турската страна претендира, че немската всъщност е приватизирала тази мрежа на Гюлен. Директно обвиняват немската страна, че стимулира, пази, подкрепя Фетуллах Гюлен.