Адвокатите на Ценко Чоков искат отвод на съда
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Март 2017 20:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Адвокатите на Ценко Чоков искат отвод на съда

/КРОСС/ Адвокатите на Ценко Чоков и на сина му Мартин поискаха делото да бъде прекратено и да се върне на прокуратурата заради "фрапантни нарушения". Поискаха и отвод на съдебния състав, тъй като бил "назначен, за да обслужи нечии интереси".

Това се случи на поредното заседание, на което бе направен опит делото срещу Чоков и компания да тръгне в Специализирания наказателен съд, съобщи Нюз. бг.

Според адвокат Иво Найденов има грубо погазване на правото им на защита още във фазата на досъдебното производство. Защитниците изтъкнаха още, че Ценко и Мартин Чокови били лишени от възможността да дадат обяснения. Многократно Чокови са заявили, че искат да дадат обяснения, след като се запознаят с доказателствата.

Ценко Чоков споделил, че има проблем със зрението и има нужда да бъде прегледан от лекар. Това обаче не се случило, поради което Чоков не можел да се запознае с материалите. Адвокат Илиан Василев изтъкна, че на самия него също не било позволено да се запознае с всички материали.

Страстите в съдебната зала се нажежиха и по повод гражданските искове, които пострадалите могат да предявят. Лицето Росен Димитров предяви иск за 12 000 лв. Оказа се, обаче, че в обвинителния акт веднъж се сочи, че вредата е в размер на 12 000 лв., а втори път се сочи, че е 13 000 лв.

Адвокат Илиан Василев се обърна към съда и посочи, че се приема иск за 12 000 лв., а обвинението е за 13 000 лв. Така не можело да се разбере срещу коя от двете суми трябва да се защитават.

При друго лице пък съдът изчисли размера на имуществените вреди. Това ядоса и друг адвокат - Глушкова, която запита съдията: "Безпристрастен арбитър ли сте?"

Адвокатите поискаха и отвод на съдия Вилислава Ангелова и на целия състав. Адвокат Василев изтъкна, че съставът е "назначен, за да обслужи нечии интереси".

Чоков и синът му са обвинени като организатори на престъпна група за рекет, лихварство и побой.