Весела Лечева: Не можеш да „продаваш" традиция и фолклор
Секция: ПОЛИТИКА
21 Март 2017 20:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Весела Лечева: Не можеш да „продаваш" традиция и фолклор

/КРОСС/ Читалището, освен част от българската култура, за мен е и част от българската образователна система

„Не можеш да „продаваш" традиция и фолклор. Читалището, освен част от българската култура, за мен е и част от българската образователна система. Тук се получава и патриотичното възпитание, което напоследък толкова ни липсва". Това заяви водачът на листата на „БСП за България" във Велико Търново Весела Лечева при срещата си с читалищни дейци. В срещата взеха участие и кандидатите за депутати от левицата Мариана Бояджиева и Михаил Михалев.

Весела Лечева се ангажира, заедно с другите присъстващи кандидати за народни представители, в следващото Народно събрание да работят за законови промени, които да решат натрупаните с години проблеми, за осъвременяване на читалищните бюджети и за устойчиво възстановяване на допълнителната годишна субсидия.

Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от сериозна промяна в Закона за народните читалища, за да може да бъдат решени натрупаните с година проблеми. Освен държавната субсидия, която се отпуска на субсидирана бройка и тази година е в размер на 7 300 лева за цялата година, необходимо е да се възстанови и добрата практика на допълнителното финансиране на проектен принцип, от които читалищата бяха лишени по време на второто управление на Бойко Борисов. За последно такова финансиране в размер на 4 милиона лева беше осигурено през 2014 г. Тогава читалищата имаха възможност да разработят свои проекти за ремонтни дейности, за попълване на библиотечните фондове и за закупуване на реквизити, костюми и други необходими неща за дейностите, които читалищата развиват.