Македония протестира, 250 хиляди души излязоха по улиците
Секция: СВЯТ
22 Март 2017 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Македония протестира, 250 хиляди души излязоха по улиците

/КРОСС/ Протестен марш за запазването на единството и териториалната цялост на държавата се състоя в няколко града в Македония.

Протестите идват на фона на посещението в страната на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, който провежда срещи с парламентарно представените партии.

Според македонския „Курир" шествия е имало в общо 43 града, а броят на протестиращите е надхвърлил 250 хиляди души. Само в столицата Скопие те бяха над 100 хиляди, като демонстрантите носиха със себе си македонски знамена и плакати с надписи „Македония ще победи".

В Охрид се състоя протест част от инициативата „За единна Македония". Участниците в него се обявиха срещу заплахите за целостта на държавата и в защита на конституцията. Протестите започнаха в 17:00 ч. местно време от площада срещу Охридската гимназия. След това участниците поеха по улиците на централната част на града до площад „Св. Климент Охридски".

Голям протест имаше и в град Кочани. С плакати „Стоп на двуезичността" и „Не искаме разделения" шествието премина през центъра на града и стигна до градския парк. Участниците в протеста бяха единодушни в исканията си да не се позволява разделението на държавата и да не се въвежда албанският език като втори официален в Македония.