Янев: Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси за изборите
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Март 2017 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янев: Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси за изборите

/КРОСС/ „Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси с избиратели за вота на 26 март, но е трудно да се каже откъде идва организацията". Това обяви пред БТВ вицепремиерът отговарящ за организацията на изборите и министър на отбраната Стефан Янев.

Дори и да има спонсорирана кампания, според него то тя лесно може да се скрие зад други организации. Той е категоричен, че в момента има повишена чувствителност към т.нар. изборен туризъм, особено на фона, че и Турция се готви за избори - на референдума на 16 април.

„Издадени са предупреждения и актове на партии за нарушения на изборния процес - агитация на чужд език и използване на предизборни клипове", добави Янев.
Той потвърди, че има информация за изпращане на есемеси в Турция, но не квалифицира дали това е притискане и оказване на влияние.

По повод отношенията между България и Турция министърът посочи, че се стремим да запазим и поддържаме добрите отношения, но използваме наличния дипломатически инструментариум, за да регулираме ходове, които бихме квалифицирали като опит за намеса във вътрешните ни работи. Такъв ход е извикването на турския ни посланик Надежда Нейнски. Така се дава знак, че има нещо, което превишава рамките на добрия тон в отношенията ни, уточни Янев.

По думите му Нейнски не е отзована, а е тук на консултации. Този ход също е и сигнал към турския посланик у нас Гьокче, към когото са отправени послания, по повод участието му в изборния процес у нас.

Вицепремиерът заяви още, че агитация от страна на министър в Турция за нашите избори също би могло да е намеса във вътрешните ни работи.

По повод тримата експулсирани турски граждани Янев посочи, че е по-добре да не влиза в детайли за дейността им тук и добави, че са агитирали и „са вършили неща в контекста на нарушение на интересите на държавата".

Очаква се засилен пътникопоток на границата ни с Турция на изборите в неделя и Янев изключи да очаква напрежение извън по-затрудненото преминаване на КПП-тата.

Янев се обяви за по-смислено говорене от организаторите на протестите по границата с Турция.

„Тези протести са оглавявани от политици които са кандидати за парламента и с този вид действия те нарушават закона. Не очакваме провокации, протестите ги приемам като част от предизборната игра и изразяване на нагласите на група хора", категоричен е вицепремиерът.

Дни преди вота обстановката в страната е спокойна, добави той и апелира всички сигнали за купуване на гласове и изборни нарушения да се подават на 112.

„Струпване в секциите в чужбина ще има", категоричен е Янев.

По повод оградата по границата, действаща за спиране на бежанския поток, министърът коментира, че голяма част е построена и само два участъка от по 12-13 км не със започнати строителни дейности.