Водещи солисти на Болшой театър през октомври у нас
Секция: КУЛТУРА
22 Март 2017 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водещи солисти на Болшой театър през октомври у нас

/КРОСС/Оставайки верни на традицията да зарадват почитателите на балета, организаторите от „Жокер медиа" след множество успешни продукции с Националната опера и балет - София, съвместно подготвят един стилен празник. На 16 октомври в зала 1 на НДК ще бъде представен балета „ЖИЗЕЛ".

В две действия, изкусно преплетени в зрелищен живописен спектакъл, солистите от Болшой театър ще ни разкажат историята за сляпата любов, предателство и преданост, издържани изцяло в стила на класическата хореография.
Билети може да закупите в мрежата на EVENTIM.BG и партньорските вериги.

Звездата на Болшой театър Светлана Захарова е балерина номер 1 в света, примабалерина на Мариинския театър, Болшой театър и Милано "Ла Скала".

През 2008 г. Светлана е получила почетното звание на Народен артист на Русия. Почти по същото време се включва в политиката с партията "Единна Русия".
Тя е родена в Луцк, Украйна, в семейството на военнослужещ и учителка. Майката е хореограф на детско танцово студио, и успява да всели любовта на Светлана към изкуството.

За неин дебют се счита постановката "Фонтана на Бахчисарай", в която тя танцува на партията на Мария, но основният успех в началото на кариерата на Захарова, всички експерти определят "Жизел", където Светлана е звезда.

На 18 години Светлана Захарова е за пръв в Мариинския театър, като участва в най-критичните роли за класически балети - "Спящата красавица", "Лебедово езеро", "La Bayadere", "Дон Кихот" и много други.

Във Франция, Захарова става примабалерина от бившия СССР, като танцува на сцена в Париж след разпадането на Съюза. Също така има участия в Ню Йорк, Лондон, Буенос Айрес, Мюнхен, Неапол.

През 2008 г., балерината подписва договор с легендарния "Ла Скала". В неговата история това е първият път, когато е правено това. Преди нея нито един руски танцьор не е получавал такава чест.

През последните години балерината се завръща в Москва - във великия Болшой театър, и участва в най-големите продукции: "Герой на нашето време", "Дамата с камелиите", "Легенда за любовта", за която получава няколко престижки награди.

Като социална активистка Светлана Захарова е създала специална стипендия за някои от най-добрите ученици от колежа „Саратов", като смята за изключително важна дейността си за подпомагане на деца с изявени дарби.

Уважение за това, че е една от най-ярките представители на руската култура, през 2014 г. Захарова спечели правото да участват в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи.
В България Светлана Захарова ще си партнира с Денис Родкин с който се срещат за първи път на сцената на Мариински театър в постановката „Кармен-сюит". До днес танцуват заедно, включително и в творческа вечер в балетния спектакъл"Аmore".

Денис Родкин е роден в Москва. През 2009 г. завърша хореографкото училище към Московската държавна академия и веднага е приет в балетната трупа на Болшой театър, където успешно завършва през 2013г.

Има множество участия и гастроли.
През април 2014г., участва на церемонията по закриване на ХХ Олимпийски игри в Сочи.