Момчил Неков: Оризът да бъде изваден от външнотърговски договори на ЕС - за това призоваваме от България и 6 други държави членки
Секция: ПОЛИТИКА
22 Март 2017 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков: Оризът да бъде изваден от външнотърговски договори на ЕС - за това призоваваме от България и 6 други държави членки

/КРОСС/ В защита на българските оризари се изказа българският евродепутат по време на обсъждане на текущите преговори на ЕС с трети страни по предстоящите търговски споразумения

„Безмитният внос в ЕС на ориз от трети страни трябва да бъде ограничен." Това заяви Момчил Неков по време на обсъждане относно текущите търговски преговори на ЕС с трети страни по време на заседание на Комисията по земеделие в Европейския парламент. „Представителите на оризопроизводителите от България, Италия, Португалия, Гърция, Франция, Испания и Унгария приеха декларация, в която се обединиха около това, че секторът трябва да бъде ефективно признат за „чувствителен". Ако бъде признат за такъв, то оризът ще има специален статут по време на преговорите с трети страни и може да бъде изключен от споразуменията с тях", коментира българският евродепутат.

Ориз се отглежда основно в страните от Южна Европа - Италия произвежда около 65% от ориза в ЕС. Другите страни производителки са България, Гърция, Португалия, Испания, Франция, Румъния и Унгария. В сравнение с нивата от 2008/2009 г., вносът на ориз в ЕС се е увеличил с близо 65%. Това силно усещат европейските производители. Затова те се обединяват в апела си за специална защита към сектора.

„Оризопроизводството е високо специализирано и играе важна роля в управлението на водите. Има и важна екологична стойност, понижава риска от наводнения, за това към него трябва по-специално отношение" заяви Момчил Неков по време на заседанието на земеделската комисия.

Миналата година по данни на НСИ сме внесли около 28 000 тона ориз. Около една трета е дошъл от Камбоджа, Индия, Мианмар и Тайланд. Българските производители се опасяват, че вносът на ориз от тези страни, където производствените разходи и административните изисквания са по-ниски, ще продължава да подбива цената на родното производство. През декември ЕС приключи преговори за свободно споразумения с Виетнам. Споразумението гарантира безмитен внос на 20 000 тона годишно виетнамски ориз в ЕС.

„Допълнителен безмитен внос ще притисне още повече родното производство. Секторът у нас и в Европа има нужда от подкрепа по редица причини. Наличието на арсен в азиатския ориз е сериозен повод да търсим и консумираме повече български ориз. Консумирането на български ориз означава и повече българско производство и развитие на селското стопанство у нас. Затова трябва да се действа в посока целенасочена подкрепа за сектора", коментира евродепутатът Момчил Неков.