Осем са вече възможните случаи на морбили в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Март 2017 15:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осем са вече възможните случаи на морбили в България

/КРОСС/Осем са вече възможните случаи на морбили в България, от тях само три са официално потвърдени. Това стана ясно при посещението в Пловдив на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и на и.д. главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова.

"Овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизираните, и обхвата. Нашата цел на посещението ни в Пловдив е максимално бързо да ускорим този процес", каза д-р Каменов.

Той изрази задоволство си, че от 8000 деца в "Столипиново" има само сто необхванати, които в момента са в процес на имунизиране. Заместник-министърът на здравеопазването допълни, че благодарение на тази имунизация от 2000 г. до днес са спасени 20 милиона деца, и заключи, че ваксината работи.

"Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път", каза д-р Радосвета Филипова.

Тя допълни, че периодично има такива епидемии в нашата страна през 1990-91 г. и през 2009-2010 година. Съгласно информацията, събирана от общопрактикуващите лекари, в страната през последните години обхватът на тази ваксина по критерии на СЗО е субоптимален - 92 процента. Има области, при които обхватът при 13-месечните бебета е по-нисък, поясни д-р Филипова. Освен Пловдив другите области са Варна, Габрово, Добрич, Ловеч, Разград, Русе, Сливен и Хасково.

За бързото овладяване на ситуацията и недопускане на опасност от епидемия община Пловдив ще финансира издаването на информационни листовки, както и организацията на тяхното разпространение.