Пощенска марка се посвещава на 70-годишнината на Българската гражданска авиация
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Март 2017 19:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пощенска марка се посвещава на 70-годишнината на Българската гражданска авиация

/КРОСС/Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров валидира пощенска марка на тема „70 години Българска гражданска авиация и 15 години Асоциация на българските авиокомпании".

„Интересен исторически факт е, че българската гражданската авиация дължи своето възникване и развитие, именно на необходимостта от доставка на писма и колети", каза по време на церемонията заместник-министърът. Той припомни, че за начало на българската гражданската авиация се смята 1947 г., когато започват да се превозват по редовни линии пътници. Тогава се открива линията за въздушни съобщения София - Бургас.

По думите на заместник-министър Георги Тодоров, седемдесет години по-късно, България разполага с пет международни граждански летища. През 2016 година през тях са обслужени над 9,5 милиона пътници, а 34 хиляди тона товари са натоварени и разтоварени. В авиационния сектор са заети хиляди висококвалифицирани експерти и служители.

Заместник-министър Георги Тодоров припомни, че през 2002 година, българските авиокомпании и Институтът по въздушен транспорт учредиха Асоциацията на българските авиокомпании. „На организацията дължим консолидацията на бранша в годините на преход и свободен конкурентен пазар", добави той.