Енергийният министър: България ще получи най-ниската цена за руски газ в региона
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Март 2017 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Енергийният министър: България ще получи най-ниската цена за руски газ в региона

/КРОСС/След постигнатото споразумение между Брюксел и "Газпром" България ще получи най-ниската цена за руски газ в региона. Това обяви пред bTV енергийният министър Николай Павлов.

"В момента имаме най-добра цена в региона и показател за това е липсата на желаещи за внос", коментира Павлов.

По повод искането на "Булгаргаз" за увеличаване на цената на газа с близо 30% от 1 април, което ще бъде обсъдено от регулатора след дни Павлов посочи, че дори и да бъде прието увеличението, цената няма да достигне цената от второто тримесечие на миналата година - 405 лева за 1000 кубични метра.

Той обясни, че поскъпването е мотивирано от увеличените цени на петрола през последните 9 месеца.

Според него сега поскъпването е щяло да бъде около 20%, ако е било одобрено искането на "Булгаргаз" за увеличаване на цената с 13% вместо осъщественото поскъпване с 5%.

През първото тримесечие на годината щетата за "Булгаргаз" от разликата между доставната и продажната цена се оценява на 30 млн. лв. В допълнение в средата на април започва пълнене на хранилището в Чирен, което за компанията означава 100 млн. лв. допълнителни разходи, обясни Павлов.

Първата пратка от оборудването за АЕЦ "Белене", което българската страна придоби след плащане по арбитражното дело срещу "Росатом", вече е на пристанището в дунавския град, а до края на август се очаква да пристигне цялото оборудване, каза още енергийният министър.

Все още не е ясно как ще бъде използвано оборудването, като това ще е политическо решение, коментира министърът.