Отвори първия в света денонощен магазин без персонал (видео)
Секция: Технологии
23 Март 2017 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отвори първия в света денонощен магазин без персонал (видео)

Шведската компания Wheelys отвари първия в света денонощен магазин без персонал, контролиран чрез мобилно приложение в Шанхай. Отворен 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, магазина има за цел да намали цената и да помогне на малките фирми в търговията на дребно, пише "Монитор".

Wheelys започна през 2014 г. с проектирането на модулни вело кафенета, като по-достъпна алтернатива за тези, които не искат или могат да си позволят наемането на помещение. Идеята се оказа изключително успешна и до края на 2016 г. фирмата продаде над 550 модулни велосипеда в над 60 страни. Сега компанията се опитва да направи нещо подобно с новата си идея Wheely247.

След успеха на изпитателен регионален магазин в малък шведски град миналата година, магазина на в Шанхай е доказателство за успеха на новата концепцията на Wheelys за търговия в градска среда.

Клиентът инсталира приложение на телефона си, което му позволява да получи достъп до магазина. Вътре, просто сканира баркода на стоките, които иска и при напускането на магазина сумата бива удържана от кредитната му карта. Охранителна камера следи за предотвратяването на кражби, като се предполага, че тъй като клиентите влизат чрез приложението в магазина, те може да бъдат идентифицирани, ако бъде забелязано, че взимат стоки без да ги сканират. Крайната цел на компанията е да лицензира технологията, за да може да се интегрира в съществуващи магазини.

От Wheelys казват, „Това, което направи Uber при таксита, е това което правим ние в търговия на дребно." Системата е донякъде подобна на наскоро представената от Panasonic в магазин в Япония, без персонал.

Технологията на Wheelys дори не е толкова напреднала като тази на Panasonic, която дори не се нуждае от индивидуално сканиране на всеки продукт, но възможността системата на Wheelys да бъде закупена и да се използва от малки търговци на дребно със сигурност дава преимущество. Магазина на Wheelys в Шанхай в момента е в бета тестова фаза и клиентите, които искат достъп до него, трябва да се регистрират на сайта на компанията. Магазина напомня на гигантски автомат със монети, но бъдеще изпълнено с подобни магазини, може да се окаже по-близко, от колкото предполагаме.

video:https://www.youtube.com/watch?v=CrkoCuKKv88