Световната метеорологична организация: Климатичните промени достигат обезпокояващи нива
Секция: Наука
23 Март 2017 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световната метеорологична организация: Климатичните промени достигат обезпокояващи нива

/КРОСС/ Климатичните промени достигат обезпокояващи нива в атмосферата, моретата и около полюсите, показа детайлен глобален анализ на Световната метеорологична организация, съобщи Би Би Си.

Според доклада 2016 г. е не само най-топлата, откакто се води статистика, но и атмосферният въглероден двуокис се е увеличил до рекордни нива, а арктическият плаващ лед е достигнал нови най-ниски зимни стойности.

"Екстремните и необичайни" условия продължават през 2017 г. Поне три пъти през зимата е имало топли вълни в Арктика, когато силни атлантически бури са носели топъл и влажен въздух.

Промените в Арктика и топенето на плаващия лед изменят моделите на атмосферна циркулация в други части на света. Това причинява необичайно затопляне в някои райони. В САЩ например са подобрени 11 000 топлинни рекорда за началото на 2017 г.

Няколко основни изследователски организации, като Британската метеорологична служба, НАСА и американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата посочиха в докладите си, че 2016 г. е най-топлата, откакто се води статистика.

Докладът "Състоянието на климата в света 2016" на Световната метеорологична организация надгражда над тези изследвания с информация от 80 национални метеорологични станции и дава по-дълбока и пълна картина на климата през миналата година.

В сравнение с референтния период от 1961 - 1990 г., 2016 г. е била по-топла от средното с 0,83 градуса Целзий. Това е около 1,1 градуса Целзий повече от прединдустриалния период и с 0,06 градуса Целзий повече от предишния рекордьор 2015 г.

Затоплянето в различните райони не е било с еднакъв темп през 2016 г. В Северната полярна област температурите са били с около 3 градуса Целзий над средното за периода 1961 - 1990. В Свалбард в Северния полярен кръг средната годишна стойност е с 6,5 градуса над дългосрочната граница.

Температурите през 2016 г. са "значително повлияни" от явлението Ел Ниньо, което е допринесло за затопляне с 0,1 до 0,2 градуса над дългосрочното, подхранвано от парниковите емисии. Ел Ниньо се отразява и на нивата на парниковите газове в атмосферата. Заради него увеличаването на въглеродния двуокис през 2016 г. е най-бързото известно - 3,4 части на милион годишно.