Лондонският атентатор се казва Халид Масуд
Секция: СВЯТ
23 Март 2017 17:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лондонският атентатор се казва Халид Масуд

/КРОСС/ Британската полиция официално назова името на нападателя, отговорен за терористичното нападение в близост до парламента в Лондон, съобщи „Би Би Си".

Той се казва Халид Масуд, на 52 години, роден в Кент. Полицията съобщи, че Масуд не е бил обект на текущо разследване и не е имало разузнавателна информация за неговото намерение да извърши тереристичната атака. Въпреки това той бил разследван от МИ-5 преди „няколко години", но бил „периферна фигура" и към настоящия момент не е бил част от „разузнавателната картина“. Освен това, той е бил добре познат на органите на реда. Бил е криминално прояве, включително за нанасяне на тежка телесна повреда, притежание на оръжие и нарушаване на обществения ред. Първата му криминална проява била през 1983 г., а последната през 2003-та. Властите категорично обаче обявиха, че той досега не е получавал обвинения, свързани с терористична дейност, нито пък е бил обект по текущи разследвания.

Понастоящем Масуд живеел в Бирмингам. Той бил бивш учител по английски език, а освен това бил маниак на тема бодибилдинг.

По-рано през деня британският премиер Тереза Мей обяви, че атентаторът е роден в Англия, но не пожела да назове името му. Въпреки това в медиите на Острова се завъртя предполагаемо име, което обаче се оказа различно от истинското. 

"Ислямска държава" си приписа заслугите за терористичния акт, но британските власти отново подчертаха, че атентаторът е бил "самотен вълк".