Социолог: Кампанията условно се раздели на две, ГЕРБ започна съвсем слабо да пълзи
Секция: ПОЛИТИКА
24 Март 2017 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социолог: Кампанията условно се раздели на две, ГЕРБ започна съвсем слабо да пълзи

/КРОСС/ В навечерието на изборите проучване на „Алфа Рисърч" отчете 2,6% преднина на ГЕРБ (31,7%) пред БСП (29,1%).

„Данните показват нещо много интересно и много различно от президентската кампания. Тази кампания като че ли беше условно разделена на два периода. Първият започна в края на януари и беше много успешен за БСП на фона на защитната позиция на ГЕРБ. Изведнъж подемът се пречупи като хребет, а ГЕРБ започна съвсем слабо да пълзи", коментира в „Здравей, България" социологът от „Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.

Тя уточни, че разликата от 2,6% между първите двама не е непреодолима.

В същото време много близки са позициите между Обединените патриоти (8,9%) и ДПС (8,4%).

„ДПС много силно мобилизира вот през последната седмица. Това не е новост за Движението. В хода на кампанията Патриотите остават на почти едно и също равнище. Дори имаме лек спад", каза социологът.

„Не е изключено разиграването на националистическата карта дни преди изборите да окаже своите ефекти", допълни Боряна Димитрова.

„Колебаещите се избиратели могат да решат дали Реформаторският блок ще влезе в парламента, или не. Това ще определи и дали той ще е от пет или шест партии. Според данните обаче и в двата варианта не е възможна двупартийна коалиция", поясни още социологът.

Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 20-22 март и е реализирано със собствени средства. То е проведено сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.