Неков: Безработицата може да се предотвратява още в училище - професионалното образование предлага реални решения
Секция: ПОЛИТИКА
24 Март 2017 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неков: Безработицата може да се предотвратява още в училище - професионалното образование предлага реални решения

/КРОСС/„Около 70 милиона европейци не притежават основни умения като четене, писане и математическа грамотност, което им пречи да имат нормален жизнен стандарт и достойно трудово заплащане." Тази тревожна статистика сподели българският евродепутат Момчил Неков по време на представянето на доклада относно „Нова програма за умения за Европа", на който той е автор. „Трябва да обърнем внимание на тези аспекти от образованието, които създават у младите умения, които ги правят гъвкави на пазара на труда. Така намирането на нова работа ще се улесни, а с това ще се разреши и проблемът с безработицата", коментира Момчил Неков.
„Трябва да се увеличи привлекателността на професионалното образование и обучение. Практическото обучение и дуалното образование имат потенциала да се справят с проблема на недостиг на умения. За да го направим по-привлекателно обаче, е нужно ранно кариерно ориентиране, както и целенасочена работа с родителите, които рядко насочват децата си към този тип обучение" допълни българският евродепутат, член на ресорната Комисия по култура и образование в Европейския парламент.
Друг аспект, който възпрепятства борбата с безработицата, е отношението на работодателите към продължаващото обучение. „В средите на работодателите липсва нагласата да се инвестира в преквалификацията и обучението. В същото време, работодателите изискват от своите служители да притежават все по-голям набор от умения, но само 25 % от тях предлагат възможности за чиракуване в своите предприятия" допълни той.
Според Европейският център за развитие на професионалното обучение до 2025 г. 49 % от всички нови работни места в ЕС ще изискват високо ниво на квалификация, 40 % - средно ниво на квалификация, а само 11 % - ниско.
Докладът относно „Нова програма за умения за Европа" е споделена компетенция на две парламентарни комисии в Европейския парламент - по Култура и образование и по Заетост и социални въпроси. Тъй като темата е от голяма социална значимост, работата по този доклад ще продължи до юни, когато текстът ще бъде окончателно приет в ресорните комисии.