НАСА тества двигателите за бъдещите полети до Марс
Секция: Технологии
24 Март 2017 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА тества двигателите за бъдещите полети до Марс

/КРОСС/НАСА проведе поредните изпитания на модернизирания двигател "RS-25", предназначен за ракетата-носител "Спейс лонч систем" и за изстрелването на корабите "Орион" към Марс, съобщи американското космическо ведомство, цитирано от ТАСС.

Тестовете са се състояли на полигона на космическия център на НАСА "Джон Стенис" в щата Мисисипи. Те продължиха 6 минути и 20 секунди. Специалистите все още не дават други подробности и доколко успешно са протекли изпитанията. На видео, публикувано в сайта на НАСА се вижда, че всичко протича нормално.

Модернизираните двигатели "RS-25" имат разчетена тяга от 105 тона при старт от Земята. По-рано те бяха монтирани на космическите совалки, чиято експлоатация приключи през 2011 година след 135 старта. "RS-25" са усъвършенствани, като са снабдени с нов блок за управление, позволяващ осъществяването на съобщения между носителя и двигателя.

Първото изстрелване на кораб "Орион" с помощта на "Спейс лонч систем" е предвидено за края на 2018 г. Полет на човек до Червената планета се планира за средата на 30-те години на този век, припомня агенцията.