Рим под блокада в навечерието на европейската среща на върха
Секция: СВЯТ
24 Март 2017 17:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рим под блокада в навечерието на европейската среща на върха

/КРОСС/Италианската столица затяга мерките за сигурност в очакване на срещата на върха на ЕС, която ще отбележи 60-та годишнина от създаването на общността. Снайперисти ще охраняват срещата от покривите на централни сгради в столицата. За сигурността на срещата ще се грижат още дронове и над 3000 полицаи, разположени по улиците на града.

По-голяма част от честванията ще се проведат на хълма Капитолий - политическото и религиозно сърце на Римската империя в древни времена. В момента там има градска зала, където страните учредителки подписват Римските договори от 1957 г.

Според организаторите сигурността в Рим не е била на такова високо ниво от погребението на папа Йоан Павел Втори през 2005 г., като този път властите ще са нащрек не само за атентатори, но и за антиевропейски демонстрации. Очаква се до 30 000 души да се включат в четири отделни акции - както про-, така и антиевропейски. Маршът „Euro Stop" ще бъде следен с особено внимание, тъй като в него има вероятност да се включат крайнолеви или крайнодесни групи от Германия, Гърция и Франция.

Италиански медии съобщават, че в помощ на местните служби ще се включи и британският „Скотланд ярд". Пунктове за проверка на сигурността вече има създадени около редица туристически обекта като Ватикана и Пантеона, както и на жп гари и летища. В рамките на целия следващ ден пък столицата ще е зона без полети, а всички товарни превозни средства няма да имат достъп до централната част на града. Ще бъдат затворени и няколко метростанции.