БНТ с извънредни предавания в изборния ден
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Март 2017 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ с извънредни предавания в изборния ден

/КРОСС/В изборния ден утвърдените формати за новини и публицистика на Българската национална телевизия ще имат извънредни издания. С преки включвания от 32 места в цялата страна репортерите на обществената медия ще проследят вота за следващото Народно събрание. 54 камери на обществената телевизия ще дадат на зрителите възможност видят всичко важно от изборния ден, а специалните пратеници на БНТ в чужбина ще информират за гласуването на сънародниците ни зад граница.
Точно в 7:00 стартира сутрешният информационен блок „Денят на избора започва". Водещи на петчасовото предаване са Георги Любенов, Иво Никодимов и Юлия Стефанова. Репортерите ще разкажат за всички проблеми и любопитни сюжети в деня на вота. Събеседниците в студиото на БНТ ще ориентират избирателите как трябва да реагират, ако забележат опит за нарушение на изборните правила и как да не допуснат да бъде манипулиран вота им. Предаването ще представи интересни гледни точки по темата за избора, който прави всеки от нас, какво влияе при вземането на решение и какво може да мотивира гражданите към по-голяма ангажираност. Екипът на предаването ще разкаже за хобитата на най-известните световни политици и какво говорят те за характерите им. В минутите след 11:00 часа зрителите на БНТ ще имат възможност да надникнат в тайните на политическия живот в глобалната мрежа, а водещите и техните гости ще коментират най-любопитните идеи за съобщаване на изборни резултати по света. В първия сутрешен блок на обществената телевизия след преминаването към лятното часово време, специалисти ще обяснят как смяната на часовника влияе върху човешката психика и по каква математическа формула се изчислява разписанието на влаковете в момента.
Специалното издание на коментарното предаване „Още от деня на изборите" започва в 16:30 часа. Данните за избирателната активност в страната зрителите на БНТ ще имат възможност да проследят чрез проучванията на две социологически агенции, а експертните коментари ще представят Боряна Димитрова ("Алфа Рисърч") и Първан Симеонов ("Галъп интернешънъл"). Водещата Аделина Радева е поканила политолога Димитър Аврамов и социолозите Кънчо Стойчев и Юлий Павлов. С преки включвания от Турция репортерът Александър Марков ще обобщи хода на изборния ден за сънародниците в южната ни съседка. Илина Бисерова ще разкаже за организацията на изборите и активността на българите в една от най-горещите точки от последните дни - Лондон. На живо от Кърджали Надя Обретенова ще информира за хода на изборния ден, гражданската активност и сигналите за изборен туризъм. Пряко от Централната избирателна комисия зрителите на БНТ ще получават своевременна информация за регистрираните нарушения и официалните решения, свързани с провеждането на изборите.
Всички актуални теми от деня на вота ще проследи в развитие извънредното предаване „Нощта на изборите", с начален час 18:50 и водещи Бойко Василев и Добрина Чешмеджиева.
В Студио 5 на БНТ авторитетни експерти ще подложат на задълбочен анализ предварителните данни за избора на гражданите. Гости на Бойко Василев са известни политически наблюдатели, социолози и обществени личности. Зрителите на националната телевизия ще имат възможност да проследят първите реакции на изборните резултати от партийните щабове и да чуят коментарите на участниците в кампанията.
Добрина Чешмеджиева ще представя пряко от Студио 3 на телевизията резултатите от социологическите проучвания за нагласите на избирателите. Обществената медия отново залага на точните прогнози на две водещи агенции - „Алфа рисърч" и „Галъп интернешнъл", които ще бъдат атрактивно визуализирани. Чрез специална технология предвижданията за националния вот ще бъдат проектирани във залата на бъдещия български парламент.
В нощта на изборите БНТ ще даде възможност на своите зрители да проследят пресконференциите на основните политически сили от международния пресцентър в БТА и да чуят оценките за извънредния вот от партийните щабове.
Информационните емисиите „По света и у нас" ще обобщават най-важните новини от изборния ден в осем издания - в 07:00, 08:00, 09:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 и 18:00 часа.
Новините на БНТ2 са в 12:30 и в 19:30. В преки включвания от Русе, Бургас, Пловдив, Хасково, Благоевград, Видин и София репортерите ще очертаят картината на изборния ден в страната.
В интернет страницата news.bnt.bg, успоредно с телевизионната програма, в реално време зрителите ще могат да наблюдават едновременно случващото се в различни точки в деня на изборите. Снимки, видео и свои репортажи зрителите могат да изпращат чрез рубриката "My news" на сайта news.bnt.bg.