Български режисьор става директор на театъра в Тулуза
Секция: КУЛТУРА
25 Март 2017 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български режисьор става директор на театъра в Тулуза

/КРОСС/ Българският режисьор Галин Стоев е новият директор на Националния театър на Тулуза, съобщи "Ле Паризиен", позовавайки се на съобщение на френското министерство на културата.

Стоев, който е един от най-успешните български театрални режисьори в чужбина и поставя редовно в "Комеди Франсез", ще поеме поста от Лоран Пели и Агат Мелинан, които ръководят театъра от 10 години.

Ангажиментът му трябва да започне на 1 януари 2018 г. Новината, която бе оповестена снощи, засега не е разпространена официално от самия театър, нито е потвърдена от режисьора.

Галин Стоев е роден през 1969 г. в България и е завършил театрална режисура в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов". Поставял е спектакли в Германия, Чехия, Великобритания, Русия и Белгия, а у нас името му се свързва с постановките "Приятнострашно" и "Малка пиеса за детска стая" в Театър 199 по текстовете на Яна Борисова. Има и собствена театрална компания Fingerprint, основана през 2005 г. в Брюксел.

В момента режисьорът работи над дебюта си в киното - филмът "Безкрайната градина" по "Приятнострашно" на Яна Борисова, продуциран от българска страна от "Агитпроп". Според плановете на българския Народен театър Стоев ще постави и представление на неговата камерна сцена до края на 2017 г.