Барозу прогнозира провал на преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС
Секция: СВЯТ
26 Март 2017 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Барозу прогнозира провал на преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС

/КРОСС/ Бившият председател на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че преговорите за Брекзит могат да завършат с провал. Според него това ще стане, ако и Великобритания, и Европейският съюз не се откажат от своите позиции за това „победителят да прибере всичко".

„Смятам, че и двете страни играят игра с нулева сума и според мен това не помага", заяви Барозу, пред „Гардиън", че и двете страни всъщност играят „опасна игра".
Той добави, че екстремисти и от двете страни на Ламанша искат Великобритания напълно да се отдели от ЕС.
„Това, което трябва да се разбере и от двете страни е, че трябва да работим конструктивно, защото, харесва ли ни или не, Великобритания е част от Европа. Някои хора и на острова, и на континента не харесват това, че Великобритания е част от Европа, но тя е", добави бившият председател на ЕК.

„Разбира се, Великобритания, която не е запазила отговорностите на членството, не трябва да очаква привилегиите на членството. Това е ясно. Казвайки това, смятам, че е възможно да се постигне конструктивно споразумение, което да минимизира негативните точки и да предложи път напред. Но това изисква лидерство и стратегическо мислене и от двете страни", убеден е Барозу.