Огнеборци откриха изгубени в Еленския Балкан старци
Секция: Туризъм
26 Март 2017 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнеборци откриха изгубени в Еленския Балкан старци

/КРОСС/Четирима огнеборци от Велико Търново с два автомобила са издирили и спасили в събота възрастни мъж и жена, които се изгубили в Еленския Балкан.

74-годишната Кремена И. и 76-годишният и съпруг Борис от Кюстендил решили да си направят екскурзия през почивните дни до Велико Търново. Двамата пристигнали в петък и отседнали в хотел в град Дебелец на 3 км от старата столица. Още същия ден тръгнали на разходка сред природата. Бабата и дядото така се увлекли и не усетили, че са вървели с часове и надвечер на 24 март се озовали в гориста местност. Докато се лутали и търсили верния път, притъмняло и съпрузите пренощували на открито като смятали, че на другия ден по светло ще се ориентират по-лесно. На сутринта в събота те продължили да обикалят из планинския район, но не успели да да се върнат в Дебелец. Те дори още повече се залутали и се озовали на брега на язовир.

В 14,27 часа бабата и дядото подали сигнал на тел.112, но не успели да обяснят точното си нахождение. Притеснени възрастните кюстендилци се обадили и на свой приятел от Перник и му се оплакали за бедата, която ги сполетяла. Той също позвънил на спешния телефон.

Тогава спасителите от Велико Търново се свързали с изгубените старци и подробно ги разпитали какво виждат около себе си. В операцията се включили и ловци, които добре познават района. По описанието на околността, било установено, че мъжът и жената са попаднали в местността Развалаци край язовир „Йовковци" в Еленския Балкан.

Огнеборците им казали да стоят там и да ги чакат. Около 16,30 часа баба Кремена и дядо Борис били открити живи и здрави, приседнали край чер път. Съпрузите били изтощени от преживяното и не можели да повярват, че са изминали над 40 км, докато стигнат в Балкана.