Феноменът „15/15” се задейства и на тези избори
Секция: Анализи
27 Март 2017 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Феноменът „15/15” се задейства и на тези избори

/КРОСС/ Феноменът „15/15" да се използва преференцията по номера на партията в интегралната бюлетина се задейства в цялата страна и на тези избори, показват данните на избирателните комисии.

И този феномен се задейства най-вече при ГЕРБ, където освен със зачеркване на №11 в квадратчето, са зачерквали и №11 в кръгчето, предвидено за отбелязване на преференции. Така в 25-ти район в София веднага след партийния лидер Бойко Борисов, който бе водач на листата, втори се класира сложеният на 11-то място Христо Гаджев.

Същото става и в столичния 24-ти район. Там вторият в листата Георги Марков, е изместен от Борислав Борисов с номер 11. Така Марков пада с едно място по-надолу, което обаче отново му гарантира депутатско място.

Преференциалният вот направи сериозно разместване в листата на ГЕРБ в Пиринско. Резултатите показват, че най-много преференциално доверие е събрал Александър Манолев от Сандански. Така, от петото място в депутатската листа той автоматично се изстрелва напред.
Сигурен депутат в следващото Народно събрание е и синът на кмета на Симитли - Стефан Апостолов, който е събрал 6637 преференциални гласа. Футболният рефер бе на 22 място в депутатската листа на ГЕРБ. Председателят на Общинския съвет в Петрич Георги Динев също отчита солиден преференциален вот - с 5532 бюлетини. Тримата са сигурните народни представители от ГЕРБ в Пиринско в следващото Народно събрание.

При БСП също е сработил феномена „15/15". Във Велико Търново десетата в листата на БСП, партията бе с номер 10, проф. Венка Кутева е събрала 2 758 гласа, така е елиминиран вторият в листата Валентин Ламбев, който е събрал 1686 преференции. Той остава четвърти извън парламента. И в Търново ГЕРБ има „15/15". Там Георги Недев, председател на МГЕРБ, събира 2861 преференции, под номер 11 в листата, което го нарежда на трето място. Той ще влезе в парламента само ако Цветан Цветанов стане депутат от Благоевград.

В Бургас феномена се задейства за повечето парии. 11-та в листата на ГЕРБ Ася Пеева има 6057 преференциални гласа, десетият от БСП Димитър Стоянов 4566 преференции, а деветият в листата на ДПС Ангел Исаев 3366 гласа. Тримата пренареждат листите и на трите партии. Във Варна най-много преференции има 11-та в листата на ГЕРБ Даниела Панайотова, която има 4100. За сравнение бившият спортен министър Красен Кралев има едва 2300.

Синдромът 15/15" е сработил при ВОЛЯ във Варна, където шестият (партията също е под №6 в интегралната бюлетина) Симеон Найденов има 2191 преференции.

Бившият син кмет на Пловдив Спас Гърневски пренарeди листата на ГЕРБ и ще бъде един от депутатите в новия парламент. На него се падна печелившата позиция №11 / 11 и той събра 4486 гласа. Според Изборния кодекс до пренареждане се стига, ако даден кандидат е събрал 7 % преференциални гласове от общия брой на гласувалите за съответната листа. По последни данни ГЕРБ има 61 074 действителни бюлетини, 7% от които са 4060 гласа.

Номер 10 в бюлетината на БСП в Русе Георги Стоилов измества втория Добрин Данев. При него е сработил феноменът 10 х 10 и Стоилов е успял да събере 2347 преференции, което е над необходимите му 7 процента за да пренареди листата.

В Стара Загора феноменът сработи при БСП като прати в парламента 10-тата Донка Панайотова на второ място. Там „15/15" е задействан и ДПС, където деветият, партията бе с номер 9, измества втория в листата.

В Пловдив област десетият Димитър Георгиев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски" обира лаврите на преференциалния вот като измества третия от листата на БСП. Същото става и в Пазарджик с БСП, десетият измества третият.

Синдромът, при който гласоподавателите погрешка задраскват номера на партията и същия номер на преференцията, имаше най-куриозни измерения на евроизборите през 2014 г. Тогава хиляди избиратели на "Коалиция за България" бяха решили да се "подсигурят", като отбележат №15 и при формациите, и при преференциите. В резултат на това председателят на БСП Сергей Станишев бе изместен от 15-ия кандидат в листата Момчил Неков, станал известен като "Любимец 15".

Източник: Фрог нюз